Cholesterol

Dobrý den, je mi 25 let, bez potíží, ale u praktika mi byl zjištěn šelest. Na kardiologii na echu diagnostikována pulmonální regurgitace I-II. st. a stopová regurgitace na trikuspidální chlopni- nevýznamné. Chlopně morfologicky intaktní, bez známek dilatace či hypertrofie stěn a IVS, EF 60%. EKG bez patol. změn. TK krve 130/80. Hematologie v pořádku, biochemie taktéž, krom cholesterolu který mám zvýšený (5,24 mmol/l, LDL 3,84 mmol/l) TAG také v normě. V rodinné anamnéze bez vysokého cholesterolu a onem. srdce, krom dědy (problémy asi od 45 let). Lékař doporučil dietu a kontrolu za půl roku. Chtěl bych se tedy zeptat, je normální mít už v mém věku zvýšený choleterol? Budu muset držet dietu až do konce života nebo by se to mohlo časem po nějaké době diety zkorigovat? Teď už si nemůžu dát ani pivo nebo smažené jídlo (ne každý den, ale sem tam, někdy trochu více, někdy méně)? Děkuji moc za Váš čas a odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, zvýšení tuků v krvi se opravdu posunuje do nižších věkových kategorií. Namístě je zdravá životospráva vč. zdravé výživy (mj. s omezením živočišných tuků), přiměřené tělesné aktivity a nekuřáctví. Na laboratorní kontrole (v časovém odstupu) jste již jistě se svým ošetřujícím lékařem domluven.

MUDr. Miroslava Frčková
MUDr. Miroslava Frčková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: