Chondropathia patellae

Dobrý den, před rokem mi byla diagnostikována chondropathia patellae na obě kolena. Doktor mě poslal na rehabilitace - elektřinu a rebox a zakázal fyzickou zátěž. Po nezlepšení mě poslal na rentgen a ihned mi řekl, že bude potřebná operace. Je mi 16 let, koleno mě bolí jak při zátěži tak i v klidu. Také mi v něm často křupe. Když jsem si četla ostatní příspěvky, zarazilo mě, že mi nenavrhl další rehabilitace apod. Četla jsem, že operace v podstatě nepomáhá, tak by mě zajímalo, jestli lékař pochybil v dalším stanovení léčby, nebo je možné, že když viděl snímky, mohl stanovit, že další rehabilitace nepomůžou a rovnou přistoupil k operaci. Také bych se Vás ráda zeptala stav po operaci. Jak dlouho můžu zůstat v nemocnici a jestli budu moct po operaci ihned chodit nebo jak dlouho budu muset chodit o berlích. Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Ve Vašem věku je chondorpathie - široký pojem znamenající změny na chruapvce nejrůznějšího rozsahu nejčastějším důvodem bolesti kolene. Soudí se , že souvisí s hormonálními změnami a často spontánně odezní. Říká se mu také dívčí koleno. Potéže často trvají bez ohledu na léčbu a není žádný suverenní lék . Lékař rozhodně nepochybil , neboť ani jiná další rehabilitace ani injkece do kloubu ani potravinové doplnky nezaručí zlepšení stavu. Sama operace rovněž stav nemusí ovlivnit , některé změny nejsou operačně řešit, jindy se povolují vazy koem čéšky , aby se dostala do správného postavení , provádějí se různé návrty. Nelze tedy odhadnout jak operace proběhne a jaký bude postup po ní. V krajním případě po povolení vazů odcházíte o berlích ss ortézou na 4 týdny .

MUDr. Miroslav Skoták
MUDr. Miroslav Skoták

Specializace: Ortopedie
Pracoviště: soukromá ambulantní praxe v Humpolci a Počátkách

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: