Chondropatie a dysplazie pately

Dobrý den, od malička jsem velice aktivní člověk. Díky bratrovi, který začal s hokejem, se pohybuji v hokejovém prostředí a od sedmi let chodím pravidelně bruslit (aktivně hokej nehraji). S rodiči jsme jezdili od mých osmi let na výlety na hrady a zámky, takže mám v nohách nachozeno hodně kilometrů. Problémy s koleny se dostavily již okolo jedenácti, kdy jsem rychle vyrostla, ale pediatr mi vždy říkal, že mě kolena bolí, protože jsem hodně rychle a moc vyrostla (cca 10cm za pět měsíců, výška se mi zastavila na 171cm). Po čase bolesti ustaly, ale někdy, při větší námaze, se vracely. V loňském roce, v mých jednadvaceti letech, jsem zatížila kolena tak moc, že mne praktický lékař odeslal na ortopedii. Pan doktor mi zjistil chondropatii pately a z RTG poté i dysplazii Wiberg III. v levém koleni, se kterým mám větší obtíže (pravé koleno je zatím bez bolestí a problémy s ním nemám, ale zřejmě není vyloučeno, že je dysplazie i v něm). Byly mi naordinovány rehabilitace - elektrogymnastika, rehabilitace s fyzioterapeutem a posléze i magnet. Rehabilitace mi nijak nepomohly, úleva byla krátkodobá. Bolesti se neustále vracejí - bodavá bolest v koleni, pocit křečí v koleni a nepříjemné brnění. Nyní jsem brala kloubní výživu Proenzi comfort, ale ani teď neregistruji žádné zlepšení. Můj ortoped mi již po rehabilitacích říkal, že je možná i operace. Chci se proto zeptat, zda stojí za to operaci podstoupit a co taková operace obnáší? A zda mohu očekávat zlepšení i na delší dobu. Děkuji Katka z Ostravy

Odpověď odborníka:

Rozhodující pro chonropatii, o kterou se asi jedná, je omezení zátěže. Nezralá chrupavka a ta se i po 20 letech ještě objevuje, reaguje na přetížení prosáknutím, objevují se mikrotrhlinky, může se objevit rozvláknění a náhrada chrupavčité tkáně ostrůvkovitě vazivem. Výkony pro tyto potíže jsou četné, ale nejsou zcela jednoznačně rozhodující pro vyléčení, úprava vazů kolena, úprava polohy čéšky, pokud ta je dislokovaná, návrty. Sám bych dal přednost omezení zátěže, posilování čtyřhlavého svalu, opakování rehabilitace téměř v pravidelných intervalech, možná i lázeňské léčbě. Dostatek bílkovin a vitaminy.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: