Chondropatie patelly

Dobrý den, mám dotaz ohledně chondropatie patelly. Bolesti kolen mám už několik let, tak od 12 let. Nyní je mi 21. Před 6 měsíci mi byla diagnostikovaná tato nemoc kolen. Bolesti se od té doby velice zhoršily. Jsou dny, kdy sotva vstanu z postele, chůze do a ze schodů je katastrofa, delší stání znamená, že mi kolena zatuhnou, opět bolest, kolena se mi neustále sekají, pokrčím koleno a s obrovskou bolestí a přeskočením přes kost se mi čéška vrátí na místo, kde má být a kolena mi otékají. Doktor mě poslal na Sonostim, absolutně žádná změna, léčbu jsem přetrpěla, protože jsem vydržela jen malou dávku. Na kolena jsem dostala ještě Aulin na jeden měsíc. Po tom, když jsem ho přestala brát, začala kolena opět příšerně bolet. Ortézu jsem nedostala, prý by to mohlo kolenu škodit, berle na získání obory navíc jsem také nedostala (bolejí mě obě kole). Nyní budu chodit na injekce. Opravdu neexistuje nic, co by alespoň pomohlo ke zmírnění bolesti při léčbě? Když jsem si zjišťovala, něco o nemoci, všichni si ortézy pochvalovali, jak jim pomáhají. Jsem z tý bolesti neustále unavená, absolutně nic nemůžu, jak se vyhýbám veškeré aktivitě, tak samozřejmě váha jde nahoru a to kolenům také nepomáhá. Přikládám rtg kolen (v době rentgenu mě kolena ještě nebolela tolik, jako nyní) Moc děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Chondropatie kolena nebo jen čéšky je bolestivé onemocení, kdy ještě nezralá chrupavka reaguje na nadmérné zatížení zvláště při sportu. Je třeba opravdu diagnozu upřesnit, protože se může jednat i revmatoidní artritidu, proto bych absolvoval vyšetření revmatologa. Vyšetření krevních testů. Pokud bude negativní doplnit ještě vyšetření kolena případně vyšetření kolena při značných potížích i vyšetřením magnetickou rezonancí, k vyloučení možných dalších změn na měkkých částech kolena, menisky. Poté se soustředit na patelu, která může kromě změn na chrupavce mít i změnu polohy, změnu tvaru. Někdy, pokud se tato diagnoza celkem velmi podrobným vyšetřením potvrdí, se řeší artoskopickým vyšetřením k uvolnění tahového fenomenu pately. I tak bych se věnoval pohybové a fyzikální terapii na rehabilitaci, posílení čtyřhlavého svalu. Stav se tak značně zlepší. Pokud by se jednalo jen o chondropatii, potom jedině omezení zátěže, dostatek bílkovin a vitamínů a rehabilitační péče. Chondroprotektiva jsou málo účinná. Při namáhavější činnosti je polotuhá ortéza krátkodobě užitečná. Léčba bývá zdlouhavá.Stav se však většinou zvolna zlepšuje.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: