Chondropatie pately

Dobrý den pane doktore, toto jste mi odpověděl na mé příznaky po ASK operaci: Popisované příznaky by svědčily pro artrózu mezi patelou a kondyly stehenní kosti, operatér ale nitro kolena viděl a měl by vám jednoznačně odpovědět. Jistě existuje i u vás reaktivní synovitis, reakce kloubní výstřelky na úraz a provedený operační výkon. Po poradě s operatérem bych doporučil metodu ACP aplikaci vlastní upravené krve, která by byla v tomto případě vhodná. Aplikace do kloubu. Metodu aplikují ortopedi, ale pojišťovna ji nehradí. Jinak léčba rehabilitační, fyzikální léčba, lázeňská léčba. U operatéra jsem byla minulý týden s tímto problémem, on mi koleno prohmátl a řekl, že se nejedná o nic závažného a artróza mi nehrozí. Proč mám tedy takové bolesti na patele po 5 měsících od operace a koleno stále tuhne? Je možné, aby lékař svůj výrok poznal pouhým prohmátnutím? Co mohu dále udělat, mám zkusit jiného ortopeda? Udělám vše, aby byla má kolena zdravá, jelikož jsem vášnivý lyžař a tenista a nedokáži si život bez tohoto sportu představit jen kvůli tomu, že jsem měla lehčí úraz na in-line. Velice Vám děkuji za odpověď. Lenka.

Odpověď odborníka:

Odpověď není snadná. Koleno je velmi citlivý útvar se širokou vstřebávací plochou kloubní výstelky a i nevelká změna se v této citlivosti a bolesti obrazí. Doba 5 měsíců není ještě dlouhá, příznaky doznívají vždy asi do 1 roku. Kromě těchto aspektů, ale pacienta opravdu koleno může zlobit, a proto je třeba využít všechny dostupné možnosti k ujasnění a upřesnění diagnozy a tím i zdokonalení léčby a léčby pooperačních potíží. Je nepochybné, že největší zájem na dořešení případných pooperačních potíží má operatér, který navíc operační pole viděl. Nicméně pacient má právo na tzv. druhý pohled. Zhodnocení stavu druhým lékařem, ortopedem. U něj je možno provést klinické vyšetření, provést potřebná laboratorní vyšetření krve včetně vyšetření lab. zánětlivých ukazatelů a podle potřeby i provedení magnetické rezonance kolene k ozřejmění případných změn v koleně. Podle všech výsledků potom léčebná opatření.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Křečové žíly jsou častým kazem pohodového těhotenství
Články: Křečové žíly jsou častým kazem pohodového těhotenství
K mnoha typickým radostem...
Angína
Články: Angína
Angína je akutní zánět...
Potrat může být riziko pro budoucí těhotenství
Články: Potrat může být riziko pro budoucí těhotenství
Přijít o nenarozené miminko...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Při akutním zánětu slinivky hrozí i smrt
Články: Při akutním zánětu slinivky hrozí i smrt
Oslava nebo večírek, hodně...
Poničené růstové chrupavky ani růstový hormon nezachrání
Články: Poničené růstové chrupavky ani růstový hormon nezachrání
Léčba růstovým hormonem. U...
Chudokrevnost
Články: Chudokrevnost
Chudokrevnost, neboli...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Osteoporóza jako důsledek těhotenství?
Články: Osteoporóza jako důsledek těhotenství?
Tělo ženy chrání své kosti...
Jak se vypořádat s chemoterapií (2. díl)
Články: Jak se vypořádat s chemoterapií (2. díl)
Přinášíme další tipy a rady...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x