Chopn

Dobrý den, jsem celoživotní nekuřačka, je mi 47 let a žiju v Ústeckém kraji, a tak mi byla před 3 týdny diagnostikována počínající CHOPN 1. stupně. Dostala jsem na 3 týdny Atrovent, 2 vdechy 3 x denně, ale průdušky se prý roztáhly jen o 6 procent, a tak mi byl lék vysazen, z plicního jsem dneškem vyřazena a odeslána k obvodnímu lékaři. Hodnoty jsou nyní FEV1 - 71..77%, FVC - 84..90%, FEV1/FVC - 73..74%, FEF 50-43..48%. Čekala bych spíš vyšší dávku léku nebo jeho změnu, tohle mě ale překvapilo. Trochu jsem měla podezření, že mi paní doktorka nevěří, že lék opravdu užívám. Chtěla bych svou nemoc léčit, a teď nevím, co dělat. Dana

Odpověď odborníka:

dobrý den, z uváděných hodnot není zcela jednoznačné, zda je skutečně přítomná obstrukční porucha a tedy CHOPN, chtělo by to vidět tvar spirometrické výdechové křivky, kvalitu provedeného vyšetření. I kdybychom připustili, že se jedná o lehkou obstrukci (zúžení průdušek), tak při tomto lehkém stupni snížení FEV1 jsou rozhodující zejména Vaše obtíže. Nejsou-li žádné, pak je léčba otazná, jsou-li malé, pak Atrovent je namístě, zvláště tehdy, pociťujete-li po něm zlepšení dýchání. Zadýcháváte-li poměrně hodně, pak je skutečně možné léčbu posílit a pravidelně např. 1x denně dát léky na rozšiřování průdušek s dlouhodobým účinkem. Sledování a pravidelně kontroly plicních funkcí (1x za půl roku, ev. 1x ročně) je - domnívám se - namístě.

MUDr. Zdeněk Skácel
MUDr. Zdeněk Skácel

Specializace: Pneumologie
Pracoviště: PNEUMO - HOST s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: