Chorobné lhaní

Dobry den,pani doktorko,rada bych se na Vas obratila s dotazem na patologicke lhani u meho manzela.Znali jsme se necely rok a pote se vzali,on mel syna z predchoziho vztahu a ja dceru.Jiz po svatbe mi zacly byt divne urcite veci a lehke niance ktere nesedekly v tom co mi manzel rika a pak dela.To ze ma syna s romkou jsem se dozvedela az po svatbe,jeho syna vedl od malicka ke lhani typu..tohle babicce nerikej ale rekni tohle atd..zacal na me strasne zarlit,napichl mi ntb,lezl do mobilu,penezenky,objizdel me kamaradky a nakonec i rodinne prislusniky a nalhaval jim o me ruzne veci,aby se mnou prerusuli kontakt a ja zustala zavisla jen na nem.Nastoupila jsem i k nemu do prace,kde jsem delala pul roku zadarmo a pote dostala minim.mzdu s recmi,ze ja penize nepotřebuji.Stale se to stupnovalo a ja se nakonec bala jit i s kamaradkou na kavu aby on neprijel a neudelal scenu pred celou kavarnou.Zacal byt i dost agresivni a vztekly,takze jsme se jiz jednou odstehovali cca na pul roku..chodil a prosil a sliboval,jak se pujde lecit atd.Bohuzel jsme se k nemu vratili a narodil se nam nas spolecny syn.,a bylo to jeste horsi.Lhal cim dal vice,dokonce udelal zle i mezi mnou a tchyni a ja tam 5let vubec nejezdila a dokonce pred nimi zatajil i me tehotenstvi a poslal jim sms az z porodnice.To lhani je neskutecne,prijde mi ze v tom svete lzi zije a veri jim.Je zamereny pouze sam na sebe a sve aktivity a pokud se mu neco nezadari tak hazi vinu bud na me nebo na ostatnilidi kolem..nadava,ponizuje,srazi sebevedomi atd.v 6mesicich syna jsem se od manzela odstehovala,svereni syna do oece mam jiz za sebou a bude nasledovat rozvod..Spise me trapi to,ze mam stach mu syna pujcovat,je nu ted 18mesicu,je schopen mu dat do ruky sroubovak a jeho zduvodneni je,ze ho dite chce a jine a jine veci.Samozrejme stale lze jak me tak i okoli a svym rodicum.opet se snazi abychom se vratili a nerozvadeli a za mymi zady opet objizdi me pribuzne a snazi se z nich tahat info ohledne me,jene omaleny a sprosty a nebylo mu ani hanbou dojet za mou 92letou prababickou a tam se chovat jako dobytek.Prosim o Vas nazor,zda muze byt pro maleho syna nebezpecny ohledne svych lzi a mysleni jak maleho ditete.Predem moc dekuji a preji hezky den Petra

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Anno. Mrzí mě, že právě procházíte rozvodem a přeji Vám hned zkraje, abyste při něm Vy, syn ani manžel netrpěli víc, než je nezbytně nutno. Zmiňujete, že manžel často lže - o lhaní jsme v naší poradně psali nedávno podrobněji: http://www.ulekare.cz/poradna-lekare/neustale-lhani-125315 . Ve Vašem případě mi ovšem přijdou alespoň tak důležité i další věci - třeba agresivita a ponižování ze strany manžela nebo pochopitelné obavy o zdravý vývoj dítěte v jeho péči. Doporučuji Vám konzultovat situaci osobně s Orgánem sociálně-právní ochrany dětí (www.ospod.cz), který Vám např. může pomoct zařídit psychologický posudek. Jinak předpokládám, že Vy i manžel si přejete, aby Váš syn prošel rozvodem co nejlépe. Studie ukazují, že tomu velmi pomáhá, pokud se každý rodič zdrží kritiky toho druhého, když je sám s dítětem. Držím Vám palce a také přeji hezký den.

Vladimír Marček, Ph.D.
Vladimír Marček, Ph.D.

Specializace: Psychologie
Pracoviště: Psychologické služby, Brno

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x