Chrčení

Dobrý den. V poslední době mi chrčí na hrudníku. Spíš na srdci většinou, když ležím na levém boku, někdy když si chci lehnout na břicho a málo kdy i když sedím. Chtěla jsem se zeptat jestli to může být způsobeno i bolestí od zad, kterými trpím ( mám skoliózu) a častěji se to ozývá, když si po náročném dnu jdu lehnout, abych uvolnila bolest.Je pravda, že i dříve se mi to ozývalo tak dvakrát do měsíce, nikdy ne každý den a po delší době...a bylo to během stresu a nervozity. Ráda bych věděla jestli to může být vážné. U doktora jsem nebyla, protože mě tak trochu považuje za zdravou a nejdřív bych ráda znala názor. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Předně by bylo třeba odlišit jestli chrčí plíce nebo srdce. Podle toho jestli je to v rytmu s dýcháním nebo se srdeční frekvencí. Ani v jednom případě bych souvislost s bolestí zad nepředpokládal. Na nebezpečnost těžko z těchto údajů soudit, když nevíme o co jde, ale nic kritického mě nenapadá. Snad byste mohla vnímat srdeční šelest. Ten by mohl znamenat srdeční vadu - ale bez dalších obtíží jistě v současnosti ne nebezpečnou. To by odhalila echokardiografie. Předtím by ovšem mělo předcházet vyšetření poslechem - fonendoskopem u lékaře nebo byste to mohli zkusit s přítelem nebo jinou blízkou osobou - přímo uchem. Přeju hezký den. V. V.

MUDr. Vladimír Vinduška CSc.
MUDr. Vladimír Vinduška CSc.

Specializace: Kardiochirurgie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x