Chřipka, kašel, obtíže pořád dál

Dobrý den, prosím o radu .Vprosinci loňského roku měl manžel chřipku, s dávivým kašlem.Byl přeléčen antibiotiky,stav se nijak výrazně nezlepšil, ale paní dr řekla, že na kašel nic není a poslala ho do práce.vdubnu letošního roku šel opět manžel k paní dr s tím kašlem.Přeléčila ho opět antibiotiky, stav se nezlepšil,poslala ho na rentgen kde mu ,,něco" našli.Opět ho přeléčila antibiotiky,stav setrvával nález na plicích zůstal.Poslala ho na plicní, kde byl hospitalizovaný.Po vyšetření na CT mu plicní lékařka doporučila vyšetření s kontrastní látkou.Bylo mu zjištěno ,,něco"s ledvinama,byl odeslán domů s tím, že obvodní dr mu má ledviny přeléčit a po té mu bude zmińované vyšetření provedeno.Paní doktorka mu řekla at hodně pije a za týden přijde na odběr krve.Nikam jinam ho neposlala,nic mu nenasadila.Odebrala mu krev a s výsledkem ho poslala zpět do nemocnice na plicní k provedení zmiňovaného vyšetření.Provedeno mu nebylo s tím, že ty ledviny jsou na tom stále špatně,že k vůli nim není schopný tohoto vyšetření.Nabrali mu tudíž z plic vzorek a udoudili, že by bylo vhodné z plic odstranit nález, který je nazván granulomatozní zánět.Při předoperačním vyšetření zjistili, že manžela nemohou uspat, protože by neudýchal narkozu z důvodu nemoci krčních cév.S nálezem CTAg uzávěrACI 1.dx a stenoza 60%ACI 1.sin.Že mu nejdřív spraví cévy a pak se bude řešit plicní onemocnění.Třikrát manžel nastoupil k výkonu na cévách a třikrát ho vrátili zpět.Stím, že není možné ho uspat,a vůbec dát jakoukoli formu anestezie.Že se dohodnou s panem primářem na náhradním postupu.Dohodli se na postupu a teď vám to popíši jako laik...tříslem, že zavedou pérko do krční cévy.Včera nastoupil a jde již po čtvrté zpátky domů bez provedeného výkonu.Že k vůli již zmiňovaným ledvinám nemůže být zákrok proveden, že se opět dohodnou na tom jak dál.víte jsme již vyčerpaní z věčného čekání a vlastně nevíme na co.Jestli manželovi vůbec může někdo pomoct nevíme jak dál.Kam se obrátit ,zda máme důvod a si stěžovat, tento postup nám příjde velmi bezohledný až neprofesionální.Od dubna je na nemocenské a NIKDO ho neléčí...jen čekáme.Jinak se léčí s vysokým tlakem,difusni aterosklerotické změny,ischemická choroba srdeční bez syndromu AP,SKGdifuzní,aterosklerotické změny na věnčitých tepnách,stenozy do 50%,ergometrie pozitivní pro němou ischemii myokardu .Ještě bych chtěla dodat název onemocnění ledvin, jedná se o chronické renální insuficienci při nefroskleroze, která měla být nutně zkompenzovaná před tímto posledním nástupem do nemocnice.Dokonce z operačního sálu ho dnes z tohoto důvodu poslali zpět.Kdo tedy má léčit tuto poslední zmiňovanou nemoc?Manželovi je 59 let.Děkuji za odpověď Válková

Odpověď odborníka:

Dobrý den, nejdříve vysvětlení, co Vašemu muži je (alespoň orientačně - blíže to jen z Vašeho popisu stejně po internetu nejde). Základním problémem je kornatění tepen (ateroskleróza) - onemocnění cévní stěny způsobené zvýšeným ukláádním tuků do cévních stěn (obecně v důsledku jak diety, kouření a také nejspíš některých infekcí - stále se zkoumají příčiny a nebylo řečeno poslední slovo). Díky tomu je postiženo jak srdce (vysoký tlak, nedokrvení= ischemie myokardu=srdečního svalu), tak ostatní cévy v těla (i ty nakrku a i ty v ledvinách - nefrosklerosa je postižení cév v ledvinách, kterými se filtruje krev a kde pak vzniká moč). Renální insuficience je zhoršená funkce ledvin - před zákrokem je třeba mít funkce ledvin co nejlepší, protože díky podaným léčivům při zákroku, hlavně co se týká kontastní látky, hrozí, že se funkce ještě zhorší = mohly by ledviny i selhat (proto je potřeba je mít v co nejlepším stavu před zákrokem, aby se riziko selhání ledvin minimalizovalo). Granulomatozní zánět plic je popis toho, že v plicích jsou přítomny uzlíky zánětlivé tkáně určitého druhu (nikoli však nádor). Při tak komplikovaném zdravotním stavu manžela by bylo vhodné (doporučuji) obrátit se na internistu, ideálně nefrologa (zabývá se onemocněními ledvin) (existují jak obvodní internisté, tak lze zkusit se domluvit například s lékaři na plicním, zda by vám někoho nedoporučili). Co se týče paní obvodní lékařky, zkuste ji nejprve požádat, zda by vám mohla srozumitelně vysvětlit, proč manžela léčí tak, jak ho léčí (někdy pomůže i jen zvýšení příjmu tekutin a funkce ledvin se zlepší, obecně podle mého názoru by měl být pacient srozumitelně informován, s čím stůně, a jak se proto léčí). Pokud se s paní doktorkou nepodaří najít společnou řeč, vždy je možné změnit lékaře.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x