Chron. vas ls páteře s radik. iritací s1 vlevo při vent. spondylolistéze l5 ii.st se spondylolýsou

Vážený pane doktore prosím o Vaše stanovisko k mé diagnóze. Je mi 31 let, bolesti mám již cca 10 let. Dle vyšetření na RTG: Spondylolistéza L5, posun o 19 mm! Současně spondylolýza oblouku L5, diskopatie L5/S12, sekyrovitý tvar těla L5. Retroslitéza L4 cca 6 mm, jevící se jako instabilní, patrná v předklonu a zmenšující se v záklonu. Prosím o Váš názor a Vámi navrhovaný postup léčby. Děkuji.

Odpověď odborníka:

Změny na dolní části bederní páteře, posun a spondylolyza vznikly zřejmě v dětském věku, co je důležité je dynamika případného zhoršování stavu. Rtg není příliš zřetelný. Další aspekt jsou potíže pacienta a případný neurologický nález, změny v hybnosti dolní části bederní páteře, nález nervové funkce dolních končetin. Uvedený posun je již na hranici, kde se zvažuje nutnost případné operace, stabilizace bederní páteře. Bylo by na místě, aby váš stav posoudil společně ortoped, neurolog a neurochirurg, který zváží možnosti stabilizace tohoto úseku páteře.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x