Chronická bakteriální vaginoza

Dobry den , uz asi rok v kuse mam zanet pochvy situace je takova, ze do nalezu z kultivace vychazi v pochve strevni bakterie jako je ecoli, enterokok a naposledy klebsibela . jsem lecena svym gynekologem na zaklade vyteru z pochvy a stanoveni citlivosti na atb stav po dobrani antibiotik je jako na zacatku: paleni pochvy a zapachajici vytok jinymi slovy se v pochve neustale vyskutuje strevni mikroflora a zanet jakoby nereaguje na atb lecbu. Mam otazku, cim se to pak da lecit, kdyz uz atb nezabiraji ? Tento stav mam od porodu. Pred porodem jsem tez na to taky desne trpela, ale aspon byla pauza na par dni ci dva mesice. Od porodu je to nonstop a otravne . Taky ma pani gynekolozka u me podezreni na rektovaginalni pistel takze pujdu na speciální vysetreni na podzim . Zajimalo by me, jak by se ten zanet dal vylecit, abych se toho zbavila, to neustale paleni je desne psychycky obtezujici. Děkuji

Odpověď odborníka:

Milá Katko, já nejsem zástancem neustálé léčby pomocí antibiotik. Bohužel antibiotika nevyhubí jen "špatné" mikroorganismy, ale i "dobré" kvasinky a bakterie, které napomáhají udržovat prostředí v pochvě a ve střevě. Můžete se tak dostat do začarovaného kruhu, kdy se chvilkově problém antibiotikama vyřeší, ale vzhledem k tomu, že poševní a střevní prostředí nemá po léčbě osídlení ochrannými kvasinkami a bakteriemi, tak znovu podlehne těm špatným. Doporučila bych vám posílit imunitu. Klidně můžete zajít na vyšetření na imunologii, ale nemusíte. Můžete si koupit nějaký přípravek na posílení imunitního systému v lékárně, ženám při gynekologických problémech se osvědčil výtažek z hlívy ústřičné, samozřejmě to chce pestrou stravu, dostatek pohybu a omezení stresu. Ve stravě by jste měla přijímat dostatek probiotik, které se nacházejí jak v jogurtech, tak se dají koupit v tabletové formě. Při akutním výtoku si můžete do pochvy zavézt bílý jogurt, který napomůže k obnovení přirozeného prostředí. Také může pít a oplachovat intimní partie kontryhelovým čajem. Také je vhodní omezení hygieny. Doporučuji pouze sprchování, nejlépe obden, aby se nadměrně nevysušovala citlivá kůže a sliznice intimních partií a aby se mohlo obnovovat přirozené prostředí. Při mytí třeba používat mýdla určená na intikní hyienu (př. Lactacyd)

MUDr. Barbora Müller
MUDr. Barbora Müller

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Nemocnice Ostrov

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Chronická bakteriální vaginoza | Od: Blaninka | 12.9.2014 12:01
Dobrý den, často trpím na záněty zpusobené bakter. původu. Má lékařka mě poslala do FN na vyšetření,jelikož ikdyž se zánět podaří vyléčit za pár dnů se zase vrátí zpět. Nedávno jsem se dověděla , že budu muset podstoupit umělé oplodnění, jelikož u manžela se vyskytl problém. Tak jsem se chtěla zeptat, jestli tomu umělému oplod. bude vadit, že se budu dlouhodobě léčit na tento zánět. Má doktorka řekla, že to na to nemá žádný vliv, tak jsme se chtěla zeptat ještě na váš názor. Děkuji
reagovat
re:Chronická bakteriální vaginoza | Od: uLekare.cz | 12.9.2014 12:34
Dobrý den, děkujeme za dotaz. Avšak aby Vám lékař
mohl odpovědět, poprosím Vás, aby jste dotaz
zkopíroval a vložil jej přímo do poradny na těchto
stránkách:http://www.ulekare.cz/poradna-
rozcestnik. V poradně se Vám bude lékař věnovat.

Děkujeme a doufám, že vše bude v pořádku.
reagovat
 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: