Chronická bolest

Dobrý den, Jse 4 roky po endoprotéze L kyčelního kloubu. Beru udržovací léky na deprese neurol0,5mg 1+0+1,Citalex10 1+0+0, Diazepam 10 1x večer nepravidelně.Tulip10mg 1+0+0, léčím se nastma,kde beru Pulmicort 200 dva vdechy ráno, dva vdechy večer. Mám problém v tom,že mě noha stále silně bolí.Hlavně bez práškůnemohu jít ven,jelikož bez bolesti ujdu max.100-200m. Beru protoprášky na bolest.Tramadol Sandoz Retard 200mg 1+0+0, k tomu ještě Artrilom 15mg. Zkoušel jsem algifen,který nepomáhal,Tramadol a Zaldiar trochu pomáhají.Bolest ale cítím stále a po 200m chůze se zhoršuje velice rychle.Při pohybu doma nemán s bolesí celkem problém,jelikož si vyhovím podle stavu.Prášky na bolest si doma beru tak ob den a to mi stačí Valetol. Problém je ve vzájemném působení prášků. Tramadol i Zaldiar,po nich se mi zhoršují deprese,astma,třes,pocení,únava. Můj dotaz proto je zadali existují prášky na bolest které by měli větší účinek a zároveń se neovlivňovaly s léky na psychyku a astma. S nohou se stále léčím na ortopedické klinice FN Motol.Při důkladném vyšetření mi nebylo zjištěno nic co by mohlo způsobovat tuto nesnesitelnou bolest.Závěr lékaře "přestavba kosti".Byla předepsána Bonviva 1x za měsíc,kterou jsem měl zatím 6x.Výsledek není znát. Jde mi také o to,že lékaři vždy chtějí vědět co užívám,ale nikdy jsem je neviděl porovnávat vzájemné působení léků.To,že se silně tyto léky ovlňují jsem zjistil až při potížích a přečtení příbalových letáků.Existují léky na bolest s větším účinkem a aby mi neovlivńovaly deprese a astma?Jak mám postupovat dále. Děkuji za odpověď. S pozdravem hezký den.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, doporučuji vyhledat služby ambulance pro léčbu bolesti, jedna by měla být také v Motole. Tam podrobně proberou Vaše léky a postupně určí optimální léčbu bolesti a možná dojde i na změnu léků na deprese a úzkost. Je třeba vyhodnotit nejen léčivou látku, ale i způsob podání (kromě tablet existují např.náplasti, kapky...). Jinak - nenapsal jste, co přesně Vás na noze bolí. Jestli v oblasti kyčle nemusí bolet přímo kyčel, může se do této oblasti promítat problém s kolenem nebo spodní částí páteře. Takže jako další mě napadá vyhledat rehabilitačního lékaře nebo alespoň zkušeného fyzioterapeuta, aby Vás celkově prohlédl a zjistil, jestli není možné zbavit se bolesti nebo ji alespoň tlumit i jinak, než jen léky. A nakonec - určitě pochází bolest od pohybového aparátu? Jedná se skutečně o ortopedický problém? To je zase otázka na Vašeho obvodního lékaře, který by také měl celkově zhodnotit Váš stav (zejména, pokud by bolest nepocházela z oblasti kyčle, ale třeba z lýtka) a veškerou léčbu. Přeji Vám. aby se optimální léčby brzy našla.

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: