Chronická bolest bederní páteře

Vážená paní doktorko, na MR mám nález: zúžení již beztak konstitučně úzkého páteřního kanálu a foramin v úrovni mírně široce mediodorzálně se vyklenujících plotének L3/4,L4/5,L5/S1 s přesahem do 2mm. Naznačené bilat.foraminostenozy L4-5,L5-S1. SpondylarthrosaL4-5,L5-S1bilat. Ploténky L úseku jeví známky počínající dehydratace. Byla mi doporučena facetová denervace. Prosím vás o názor a vysvětlení tohoto nálezu. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Vážený pane Jindřichu, dle mRI vyšetření máte výhřezy meziobratlových potének mezi 3a4, 4a5 bederním obratlem a mezi 5 obratlem a křížovou kostí. Výhřez znamená, že se ploténka vysunula směrem do páteřního kanálu přes okraj obratle. Výhřez je pouze 2mm a u člověka s normálně širokým páteřním kanálem by nedělal žádné problémy. V případě vrozeně užšího páteřního kanálu může i tak malý výhřez způsobit výrazné zúžení , bolesti a podráždění nervových struktur. Výhřez ve vašem případě zužuje foramina, což jsou otvory mezi obratli kudy vycházejí ven z páteřního kanálu nervy. V popisu však není zmínka, jestli výhřez už na nervy tlačí. Pravděpodobně ne, jelikož nemáte příznaky útisku těchto dolních bederních nervů (jak jste pospisoval v předchozím dotazu). Spondylartroza je degenerativní postižení malých kloubů mezi obratli. Pokud je výrazná je možné provést Facetovou denervaci. Při tomto zákroku se zavádí pod CT kontrolou přes kůži jehla k těmto kloubům a vstříkne se k nim směs léků, které potlačí bolest. O tom, je-li tento zákrok vhodný se poraďte se svým neurologem, který vás zná. Podle vašeho popisu bolestí v předchozím dotazu se mi vaše potíže jeví spíše jako od páteřního kanálu, ale ve vyšších segmentech než je popsáno na MRI. Bez vašeho vyšetření si nejsem jista efektem facetové denervace. Pokud se bolest šíří do třísel a po vnitřní straně stehna šlo by nejspíše o oblast L2/3 (2 a 3 bederní obratel). Nevím kolik rehabilitací za sebou máte a jak kvalitních. Doporučila bych vám ještě vyzkoušet rehabilitaci v Motole, myslím, že by vám od bolestí pomohli a v případě nutnosti lze v Motole absolvovat i facetovou denervaci nebo jiný léčebný zákrok na páteři ke zmírnění bolesti. přeji pěkný večer.

MUDr. Lenka Terzipetková
MUDr. Lenka Terzipetková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Fakultní nemocnice Motol, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: