Chronická bolest v bérci

Dobrý den, obracím se s problémem mojí 72-leté maminky: několik let (cca 5) trpí nesnesitelnými bolestmi v bérci levé nohy, vyšetření nezjistila příčinu. Bolest popisuje jako ukrutnou, náhlou, záchvatovitou, bodavě-palčivou, v lokalizovaném místě svaloviny v oblasti bérce. Bolest není spojena s pohybem, někdy se několik dní neprojeví, v jiné dny je frekventovaná, ve dne, v noci, nemůže kvůli tomu spát. Intenzita i frekvence se s postupem let zvyšuje. Maminka neskutečně trpí. Praktická lékařka ji vyslala na různá ambulantní vyšetření - neurologické, CT páteře, ortopedické, vyšetření cév. Zjištěna byla artróza obou kolen 3.-4. stupně, zvýšené riziko diabetes (hodnoty na spodní hranici), ostatní bez nějakého závažnějšího nálezu. Závěr každého lékaře-specialisty je: "z mého pohledu jste celkem v pořádku" a dál se nikdo tímto problémem nezabývá. Dále je maminka rok v remisi po léčbě difuzního velkobuněčného B-lymfomu, ale dle onkologa bolest v noze s lymfomem nesouvisí, a také bolest začala několik let před lymfomem. Kvůli artrotickým bolestem v kolenou i popisované bolesti v bérci maminka už moc nechodí a jen o francouzských holích. Dle její praktické lékařky je to neuropatie a nedá se s tím nic dělat. Předepsané léky proti bolesti nepomáhaly, maminku jsem tedy vzala do ordinace na léčbu bolesti, má předepsanou kombinaci léků včetně antidepresiv a morfia, ale ani to nepomáhá, aby byla bolest alespoň snesitelná. Maminka je velmi statečná, ale tento stav je k nežití, už jí dochází naděje i síly. Jsme už bezradní, co můžeme ještě zkusit? Kam se obrátit? Budeme vděční za jakoukoliv radu.

Odpověď odborníka:

Dobrý večer, podle vašeho popisu bych se také domnívala, že by se mohlo jednat o neuropatii nebo eventuálně přenesenou bolest z artrozy. Spíše než další hledání příčiny bych se u vaši matky soustředila na léčbu bolesti. Ve staří dochází ke snížení tolerance bolesti a její horší snášenlivosti. Zaměřila bych se na psychickou odolnost vaši matky. Bylo by vhodně ji zkusit přesvědčit, ze ji bolest v ničem neohrožuje, není pro ni nebezpečná jen nepříjemná. Možná zkuste do terapie zapojit i psychologa. Zvláště pokud nezabírá ani morfium, domnívám se, ze psychika vaši matky bude hrát velkou roli v udržování bolesti. To že bojuje nebo bojovala s onkologickým onemocněním ji také vzalo sílu odolat jiné neohrožující bolesti. Další možnosti léčby je alternativní medicína pokud ta klasická selhává. Akupunktura může velmi pomoci nebo i homeopatika. Je dobře si také položit otázkou, jestli se bolesti a chůze zhoršily opravdu kvůli bolesti herce nebo spíše pro artrotické bolesti kolen. V tom případě, pokud je artroza hodně výrazná III-IV stupně, je na zvážení endoproteza kolene. Samozřejmě jen v případě může-li vaše matka tuto operaci podstoupit. O tom je potřeba se poradit s ortopedem. Přeji pěkný vecer

MUDr. Lenka Terzipetková
MUDr. Lenka Terzipetková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Fakultní nemocnice Motol, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Jak správně ošetřit puchýř
Články: Jak správně ošetřit puchýř
Odřely vám nohy nové boty...
Vyšetření osteoporózy
Články: Vyšetření osteoporózy
Cílem vyšetřovacích metod u...
Tlukot srdce: Na čem závisí jeho rychlost?
Články: Tlukot srdce: Na čem závisí jeho rychlost?
Faktorů ovlivňujících...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: