Chronická bolest v krku

Dobrý den, už skoro rok mě pobolívá v krku. Vždy mě třeba na týden přestane v krku bolet, ale zase se to vrátí. Většinou mě nejvíce bolí v krku dopoledne. Poslední měsíce mi přijde, že jsem i dost unavená. Byla jsem u své praktické lékařky i na ORL. Diagnózu mám chronický zánět mandlí. Občas se mi objeví čepy na mandlích. Od jarních prázdnin (asi tři týdny zpět) mě bolí v krku znovu, víc. Minulý týden mě bolelo v krku i v noci, budilo mě to, nemohla jsem skoro polknout. Šla jsem k praktické lékařce, ta mi dělala výtěry z krku, nosu, odběry krve. Jako vždy tam skoro nic nemám. Opakovaně Haemophilus parainfluenzae, v nose směs stafylokoků. Lehce zvýšené ASLO 216, sérové IgM 2.94 zvýšené. KO: leu 13,57 zvýšené, lyfo snížené, mono 0,11 lehce zvýšené, CMV IgM 1,35 zvýš. Krk i hltan s minimálním nálezem. Trochu zarudlá a ztluštělá zadní komisura. Praktická doktorka mi po poslední návštěvě doporučila týden klidový režim, protože bych mohla mít nerozvinutou mononukleózu. ATB jsem neměla 8 let. ORL lékař chce zkusit léky na reflux. S refluxem, ale problém nemám a nerada beru zbytečně léky. Vyzkoušela jsem různé přípravky na bolení v krku. Občas něco přechodně pomůžu, ale i tak se bolest vrací. Je to nepříjemné, často mám nepříjemnou pachuť v ústech a ráda bych se toho zbavila. Děkuji za každý tip.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, slečno Alice. Zvýšené množství bílých krvinek může naznačovat infekční původ problému, nález na ORL ale i souvislost s refluxem (nemusel by se projevit ničím jiným...). Nevím přesně, co vedlo Vaší lékařku k závěru "nerozvinutá mononukleosa" (mírně vyšší CMV IgM?), k tomu těžko něco říci. Takže především doporučuji směřovat dotazy na Vaší praktickou lékařku (zda přece jen není na místě léčba ATB - jak hodnotí lékařka výsledky výtěrů?, jako nejspíše "vedlejší nález"?) - zná Vás a dokáže Vám tedy dát lepší informaci, než lze takto přes internet. Zkusit léky na reflux mi připadá účelné a bezpečné, nechce-li se Vám brát léky "naslepo", domluvte se na provedení tzv. pH metrie, jejíž výsledek je pro zhodnocení přítomnosti refuxu užitečný.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: