Chronická bolest zubu

Prosím o názor popř. možný návrh léčby zejména zubu 14 – asi před 10 lety byla u něj provedena resekce kořenového hrotu, od té doby je přikryt korunkou. Zub je již několik let často bolestivý, včetně dásně, po každém jídle je nezbytné odstranit zbytky jídla mezi tímto zubem a dásní pomocí párátka. Částečnou úlevu od bolesti přinese vyčištění (zbytku) zubu mezi korunkou a dásní pomocí speciální zubní niti Superfloss. Myslím si, že zub není v pořádku, laicky řečeno, že uhnívá, jelikož nit po čištění páchne, taktéž pokud si na dáseň těsně u zubu sáhnu prstem. Je zde, prosím, jediné řešení vytržení tohoto zubu? Pokud ano, je lépe si nechat tento zub vytrhnout co nejdříve nebo dále snášet bolest, pokud je to únosné? Nemůže být takto nemocný zub příčinou i jiných onemocnění v těle? Co byste doporučil po vytržení tohoto zubu - můstek nebo by byl vhodnější implantát? (zvažte prosím stav okolních zubů a dásně) Zub 45 byl cca před 8 týdny nově vyplněn, stále se na něj nedá však pořádně kousat. Lze kousat jen měkkou stravu – je normální, že zub po ošetření takto dlouho ještě bolí? Postupně se to zlepšuje, nejméně 3 týdny po ošetření se na něj kousat nedalo vůbec, avšak v klidu nebolí. Při opětovné návštěvě lékařky tato ošetřila zub 46 a řekla, že si myslí, že to pomůže. Přikládám rentgenový snímek. Moc děkuji za jakoukoli radu, Jana.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, zub 14 má nevyhovující korunku i kompromisní ošetření kořenových kanálků (i zub 15), bez vyšetření celkového stavu zubu si nedovolím rozhodnout zda má význam do zubu dále investovat. Každopádně prognóza není dobrá. Bolest v této oblasti může být i od zubu 15. Na rentgenu je patrný zánět v oblasti kořene. Ložisko může být zdrojem dalších problémů a rizik. U zubu 45 je výplň hluboká dřeni. Pokud zub zůstane bolestivý, zvážil bych výměnu amalgámu za kompozit, nebo zaplnění kořenových kanálků. Pokud zub odumře, taktéž doporučuji ošetření kanálků. Při ztrátě zubu 14, doporučuji pokus o záchranu 15. Pokud zde bude po zhojení dostatek kosti, zvážil bych i implantaci. Důležité je znát Váš celkový zdravotní stav. Rozhodnutí může padnout až na podkladě celkového zhodnocení stavu po vyšetření v ordinaci. S přáním pěkného dne Václav Manhart

MDDr. Václav Manhart
MDDr. Václav Manhart

Specializace: Zubní lékařství
Pracoviště: Zubní centrum U smile

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: