Chronická bronchitida

Vážení, je mi 86 let a trpím chronickou bronchitidou (nebo CHOPN?). K odbornému lékaři chodím asi 5 let. Užívám Atrovent N 3x d 3 vdechy. Při vyšetření mi kontrolují vitální kapacitu, KT, poslech. Rtg naposledy před 2 lety. Před rokem zemřel můj bratr na rakovinu plic. Jsem vzhledem k věku ve velmi dobrém stavu, ale velice mě obtěžují častá a vleklá nachlazení se záchvaty kašle, zejména večer a v noci - po ulehnutí. Prosím o posouzení, zda je léčba přiměřená a jaké kontroly s ohledem na RA by byly vhodné. Děkuji

Odpověď odborníka:

Pane Vranský, přeji Vám dobrý den! Vaše RA by sice měla vést ošetřujícího lékaře k opatrnosti, ale jeden příbuzný neznamená ještě rodinnou zátěž. K posouzení medikace je nutné vyšetření a rozhovor. Během nachlazení by bylo rozhodně na místě užívat nějaké léky na odkašlávání, tablety, sirupy a inhalace (mukosolvan, bromhexin, ale i acetylcystein, inhalace slaného roztoku). Na noc pak léky tlumící kašel - jako stoptussin nebo kodein. Požádejte o ně svého lékaře. Na jednu stranu je pro Vás důležité zbavit seco největšího množství hlenů, na druhopu strnau jsou noční záchvaty kašle nejspíš zbytečné a vyčerpávající. Častá nachlazení jdou na vrub poškozenému dýchacímu ústrojí.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: