Chronická gastritida

Již přes 3 roky se léčím s problémy se zažíváním. Velmi časté zvracení, bolesti kolem žaludku, nadýmání, zácpa. Na gastroskopii mi byla diagnostikována chronická gastritida, na sonu žlučník - odstraněn (dle histologie - chronický zánět, srůsty, zánět okolí žlučníku), ale po operaci problémy neustaly. Stále zvracení, stále problémy se zažíváním. Byla mi provedena znovu gastroskopie před rokem - histologe: DUODENUM: bez známek atrofie, v lamina propria mucsae je mírná až středně intezivní lymfoplazmocytární zánětlivá celulizace s malou příměsí eozinofilních leukocytů, bez známek aktivity zánětu - sliznice tenkého střeva se zachovalou architektonikou a přiměřenou morfologií. ŽALUDEK ANTRUM: mírná až středně intenzivní chronická + mírně aktivní gastritida bez průkazu HP, bez atrofie, s rozsáhlou intestinální metaplazií, bez dysplastických změn a bez nádorových struktur. ŽALUDEK TĚLO: to samé jako antrum - středně intenzivní chronicá + mírně aktivní gastritida bez HP, bez známek atrofie, s rozsáhlou intestinální metaplazií, bez dysplast.změn, bez nádorových struktur. Můžete mi prosím doporučit nějakou léčbu? Užívám léky: kreon, apo panto, itoprid. to zažívání mi nefunguje, často zvracím, trpím nadýmáním, zácpou. Musím se vyhýbat hodně jídlům. Můžete mi nějak prosím poradit? zároveň prosím o vysvětlení pojmu intestinální metaplazie ze zprávy z gastroskopie. Děkuji moc.

Odpověď odborníka:

Vážená paní/slečno Martino, žaludeční intestinální metaplazií rozumíme náhradu epitelu žaludeční sliznice epitelem intestinálního (střevního) typu a lze ji chápat jako projev odchylné regenerace. Můžeme se s ní setkat zejména při chronické gastritidě. V současné době je považována za prekancerózu a pravidelně se pozoruje v okolí karcinomu. Doporučuji Vám domluvit se s Vaším gastroenterologem na pravidelných kontrolních vyšetřeních. Zažívací obtíže můžete zkusit omezit zavedením tzv. eliminační diety (tj. vyloučením potravin nebo pokrmů, které je vyvolávají či zhoršují, a naopak používáním potravin a jídel, která Vám zažívání nezhoršují). S pozdravem, MH.

MUDr. Milan Hrubý
MUDr. Milan Hrubý

Specializace: Nefrologie

Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Gastrologie a Endoskopie | Od: Jiří Schreiner | 18.6.2015 09:31
Dobrý den chtěl jsem se vás optat a poradit ,
mám dlouhodobý broblémy s bolestmi břicha a z
pálením a svěděním v konečníku , našli my na
Gastro -středně těžký deficit aktivity
laktozy.Lechce zvýšená chronická zánětlivá
celulizace ve sliznici střeva s mírným zvýšením
počtu igA a igE plasmocytů v lamina propria .
Celiakie neprokázaná.Chtěl bych se vás zeptat co
mohu jíst , čemu se vyhnout a jestly se dá
koupit nějaké vytamíny .Předem děkuji za kladné
vyřízení pan Schreiner
reagovat
re:Gastrologie a Endoskopie | Od: uLékaře.cz | 18.6.2015 13:36
Dobrý den, děkujeme za dotaz. Avšak aby Vám lékař
mohl odpovědět, poprosím Vás, abyste dotaz
zkopíroval a vložil jej přímo do poradny na těchto
stránkách:http://www.ulekare.cz/poradna-
rozcestnik.
V poradně se Vám bude lékař věnovat.

Děkujeme a doufáme, že vše bude v pořádku.
reagovat
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x