Chronická rýma a nespavost

Dobrý den, ráda bych se vás zeptala na léčbu chronické rýmy - letos už jsem prodělala 2 záněty dutin, první v půlce listopadu (od té doby mi začala i nespavost) a momentálně mám opět zduřenou nosní sliznici (na ORL jsem byla 28.1.), na kterou jsem dostala lék Clarinase a kapky Nasofan. Clarinasu jsem brala již v listopadu a přijde mi, že mě z ní bolí hlava, tak jsem jí teď zkusila brát 3 dny a opět jsem jí vynechala. Nasofan beru od min.středy 2 x denně jeden vstřik do každé nosní dirky, ale namísto toho, aby se mi v noci dýchalo lépe, tak se probudím a mám ucpaný nos a dýchám ústy, tak doufám, že to přejde. Zároveň používám občas mořskou vodu nebo vincentku do nosu. Chtěla bych znát váš názor na laserovou léčbu chronické rýmy a jestli chron.rýma může ovlivňovat nespavost, kvůli které už jsem byla i na neurologii, kde mi paní doktorka dala lexaurin 1,5, ale bojím se toho, že je návykový, tak bych můj problém ráda vyřešila jinak. Předem děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, léčba chronické rýmy se odvíjí od její příčiny a od stavu nosní sliznice. Nelze tedy poradit jen tak lék na chronickou rýmu, záleží, co ji vyvolalo. Léky, které jste dostala předepsány, mají za úkol pomoci sliznici oplasknout, což pak vede ke zlepšení nosní průchodnosti a tím zlepšení dýchání i spánku. Existují i jiné léky na oplasknutí sliznice, doporučuji proto informovat ošetřujícího lékaře, že tyto neúčinkují, jak byste si představovala. Lékař pak může změnit léčbu. Laserové ošetření nosní sliznice má význam pouze v některých indikacích, opět záleží na stavu nosní sliznice. Mořská voda a Vincentka je v pořádku, neuškodí a může pomoci. Můžete také zkusit mazat nosní vchod některou z nosních mastí, někdy to pomůže zlepšit regeneraci sliznice a její hojení.

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: