Chronicka ryma, alergie

Dobrý den.Obracím se na vás, protože již nevím, co bych měla vyzkoušet. Asi v 6. měsíci těhotenství 2006 se mi objevila otravna ryma, resp. otok sliznic, nepruchodnost nosu, ktera trva prakticky do dnesnich dnu.Jest v tehotnestvi jsem zasla na ORL, kde mi nezjistili zadny zanet a po asi 3 navstevach mi doporucili jen si strikat vincentku do nosu.To mi nepomahalo.Pak jsem zasla v tehotenstvi jeste na imunologii, kde mi na zaklade krevnich odberu bylo receno, ze se pravdepodobne nejedna o alergii, ale ze v vzhledem k memu tehotenstvi nemohou byt udelani kozni testy na alergii (zakladni). Tak jsem zkratka s rymou vydrzela porod, potom 1 rok kojeni, ale bylo to unavne, vysilujici, nic mi nechutnalo, byla jsem hodne unavena. Tu dobu jsem si strikala pouze physiomer, abych neposkodila miminko vzhledem k tomu, ze jsem stale kojila. Jakmile jsem prestala kojit, zasla jsem znovu na imunologii, kde mi udelali zakladni alergologicke testy a byla mi zjistena velmi mirna reakce na pelynek a roztoce. Vyzkouseli jsme pak antihistaminika - zadny velky efekt, spolu s kortikoidnim sprejem do nosu (postupne vyzkousen Nasonex, Avamys), kdyz jsem si strikala kortikoiidy do nosu kazdy den, alespon jsem nepsikala a neteklo mi z nosu, ale dychat nosem jsem stejne moc nemohla, ale byla to presto obrovska uleva. Jenomze radi bychom dalsi miminko a v tehotenstvi zadne kortikoidni byt nosni spreje brat nechci, abych neohrozila miminko. Tak jsme zasli k dalsimu jinemu lekari ORL, ktery mi ovsem predepsal opet antihistaminika a Flixonase nosni spray. Kdyz jsem to brala, dobry, ale jakmile jsem to prestala brat, je to tu zas.Nevim, jak postupovat dale, prece musi existovat nejaka dalsi pomoc nikoliv kortikoiidniho razu, kterou bych mohla uzivat v tehotenstvi a pri kojeni a neohrozila tak vyvoj plodu a miminka. Ted v listopadu se mi rymu mnohem vice zhorsila, nepruchodnost, psikani,neustale simrani v nose, smrkani, tece mi cira tekutina zejmena k ranu. Poridili jsme si specialni protialergenni povlaky na periny a postel kvuli roztocum, ale vubec zadny efekt to nemelo. Prosim poradne, zejmena jak prezit rymu a uzivat si tehotenstvi pri chronicke ryme? dekuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, během těhotenství se opravdu nedoporučuje užíbat kortikoidy. Pokud trpíte chronickými rýmami, může to být způsobeno jak na alergickém podkladě, tak i z důvodu například latentní infekce v dolních cestách dýchací. Každopádně bych Vám doporučil jednak konzultaci s Vaším gynekologem, který Vám doporučí vhodnou terapii s ohledem na průběh těhotenství. Také bych doporučil vyhnout se rizikovým faktorům jako je např. prašné prostředí, byliny atd. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: