Chronická únava

Mam potize se spankem. Je mi 25 let. Pracuji na smeny, 2-2-2 a ctyri dny volna. Strida se mi to ranni, odpoledni, nocni. Nikdy jsem s tim nemela problemy, jen ze zacatku jsem byla unavena nez jsem si zvykla. Ted je to uz rok a 7 mesicu co takto pracuji a ma tolerance se zmenila. Pred ranni nemuzu usnout a vracim se domu unavena, ze se nekdy potrebuji vyspat po smene. U odpoledni dorazim domu pred pulnoci a jdu hned spat, protoze jinak se na druhy den neprobudim driv nez ve 12. Coz je problem kdyz jdu na 15hod do prace. Ztracim tak dva dny, kdy mam odpoledni a jen spim a pracuji. Pred nocni si vetsinou jdu lehnout na zhruba dve hodiny. A rano po nocni spim bez problemu do tri hodin nekdy dele. Behem ctyr dnu volna nemohu usnout vecer a rano se budim treba uz v sest nebo v sedm. Spim tak treba jen pet hodin. Takze po cely den pak usinam a musim se jit vyspat alespon na hodinu odpoledne. Muj volny cas tak timto velmi zrtaci na kvalite, jelikoz jsem unavena nebo vetsinu dne prospim. Ve vysledku jsem nestastna, ze nemam na nic energii. Snazim se pravidelne jist a cvicit alespon yogu, ale zpravidla jsem tak vycerpana, ze nemuzu vylezt z postele. Dobre usinam pouze po nocni, kdy stejne spanek neni dostatecne kvalitni jelikoz i kdyz se prospim 8-9 hodin jsem unavena. Zadnou nemoci, ci nachlazenim netrpim. Neprijde mi, ze bych byla v nejakem extrémním stresu a pokud ano, vetsinou to vydycham u yogy. Poradte prosim, co se zatim muze skryvat. Pokud je to smennym rezimem, tak je to jasne, ale prvni bych chtela popremyslet nad jinymi moznostmi nez budu menit praci. Dekuji.

Odpověď odborníka:

Markéto,
z toho jak situaci popisujete, bych opravdu jako hlavního viníka označil směnný systém práce, který vás výrazně vyčerpává. Samozřejmě můžete praktického lékaře požádat o vyšetření a alespoň základní laboratorní odběry v vyloučení chudokrevnosti, onem. štítné žlázy či jiné, ale váš problém bych já osobně řešil jinak. Tzn nejdřív bych zkusil vyloučit tu hlavní a zjevnou příčinu (přepracování) tím, že bych si vzal třeba 14 dní dovolenou, pokud se vaše obtíže zlepší a vy se budete cítit lépe, bude jasné, co musíte udělat, až poté bych se zamýšlel nad méně pravděpodobnými variantami.
S pozdravem

MUDr. Jiří Martinů
MUDr. Jiří Martinů

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře, Olomouc

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: