Chronická únava s teplotami

Dobrý den, již 3 roky mně trápí únava a zvýšené teploty /k večeru - mezi 37,1 - 37,6/. Začalo to tím, že cca raz za dva - tři měsíce jsem onemocněla /viróza a pod./, příznaky však vymïzli, zůstali teploty a únava, nesoustředěnost - ještě asi 2 - 3 týdny. Postupem času byl problém stále opakovanější, v roku 2006 jsem byla PN s teplotami celý měsíc, aniž by se cokoliv vyřešilo, po měsíci jsem nechala zrušit PN a šla jsem do práce, do dvou týdnu teplota a únava ustoupili. Doktorka mě posílala po různých vyšetřeních - komplexní vyšetření krve, ORL, plicní vyšetření, výtěry z krku a nosu, imunologické vyšetření, gynekologické vyšetření - vše v normě. Pak mi začala dávat najevo, že mně má za hypochondra, takže jsem ještě vyzkoušela přes známé vyšetření štítné žlázy, znova komplexní plicní vyšetření, oční vyšetření - vše ok. Problémy však neustupují a právě že naberají na četnosti, přidružilo se k tomu akoby zahmlené vidění /s čočkami i bez/. Teď mám rovnaké potíže už asi druhý měsíc, stav mě rozhodně trápí, protože bych chtěla začít pravidelně cvičit, zatímco mám problém se jenom ráno přinutit vstát z postele a vydržet v práci do odpoledne. Uvažovala jsem i o psychickém důvodu, ale v minulosti jsem měla omnoho víc stresů, teď jsem docela v pohodě. Zkoušela jsem i přísně pravidelný režim se zdravou stravou, dostatkem vitamínů, donutila jsem se cvičit i přes únavu a teploty, s dostatkem spránku a oddychu, nepomohlo. Nevíte, co by to mohlo být, jaké vyšetření ještě zkusit? Popřípadě ještě jestli se mám nutit do cvičení i když mám teplotu a jsem unavená? Začínám být zoufalá a zlobí mně i přístup lákařky, která to svádí na to, že si vymýšlím.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, obávám se, že po výčtu vyšetření, které jste absolvovala, je na vás současná medicína krátká. Párkrát jsem se setkal s pacienty se zvýšenou únavou a zvýšenými teplotami, bez jakýchkoliv další potíží a především bez jakéhokoliv patologického nálezu na všech provedených vyšetřeních. Většina z těchto pacientů se úzkostlivě sledovala, pečlivě měřila teplotu a velmi se na svoje "potíže" zaměřila a fixovala. Psychická nástavba byla nepochybná. Moje doporučení bylo přestat měřit teplotu, přestat se sledovat, fyzickou aktivitu přizpůsobit aktuální míře únavy, dodržovat životosprávu, žít aktivně apod. Musím říct, že u většiny pacientů se potíže po čase upravily. Rozhodně se nefixujte na neustálé vyšetřování a hledání příčiny, protože organická příčina možná prostě neexistuje.

 
Líbí se vám odpověď?
-4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Pro pána "odborníka" | Od: Libuše Libusza | 13.3.2013 20:09
Odpověď pána "odborníka" mi připadá jako křivé obvinění a urážka na cti. Vždyť pacienta, který má snahu se vyléćit, přímo očerňuje, že se velmi sleduje, měří si teploty, atd! Zapomíná, že zdravý a vitální člověk nemá zapotřebí na své zdraví vůbec myslet! Každý by byl radši zdravý a úplně zapomněl na tělesné potíže. Když pacient má snahu si pomoct sám, protože mu lékaŕi nepomáhají, potřebuje se sledovat, aby se aspoň sám ve svém zdravotním stavu zorientoval a našel souvislosti a ještě táto vlastní námaha je mu počítaná za negativní stigmu... Nebývá vyjímkou, že se nemocnému s únavovým syndromem ještě k tomu všemu oznámí, že lidé aktivní a optimističtí tímto syndromem netrpí... Je to jako obvinění někoho, kdo se nemůže bránit! Nakonec ještě budeme obviňovat malé děti, že jsou zodpovědny za svůj nevydařený start do života... A ty druhé šťastnější odměníme diplomem...
reagovat
 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: