Chronická zácpa

Dobrý den, mám malého synka (necelé 3 roky). Narodil se s vrozenou vadou srdce, která mu byla úspěšně před necelými 2 roky odoperována. Již od listopadu loňského roku ho trápí zácpa. Do té doby měl vylučování bez probémů 1-2x denně. V listopadu měl několikadenní průjem, který sám odezněl a přešel v zácpu, kakal jednou za 3-4 dny, vždy velké množství. Má nafouklé plynaté bříško. Zhruba od ledna se jeho problém zhoršil, nekaká ani po podání glycerinového čípku, nezabírají probiotika, jogurty s živými kulturami, potrava bohatá na vlákninu, kompoty, vypije cca 1,5-2 lity tekutin denně - ovocné šťávy, čaje .... Od listopadu mu dáváme lactulózu (Duphalac). Interval nekání se prodloužil, maximálně na 8 dnů - to už mu bylo dáno klysma. Stolice mu výrazně obtéká. Rovněž jsme byli 1 týden hospotalizovaní - na nácvik defekace. Byla provedena základní vyšetření - krev, moč, stolice ... Nebylo nic zjištěno. Provedena byla také irigografie, snímek není bohužel příliš kvalitní, nicméně je dle lékaře rozšířené celé tlusté střevo. Dle proktologa i přes špatnou čitelnost snímku to na Hirsprungovu chorobu nevypadá. Bylo nám doporučeno pokračovat nadále v dosavadní terapii, tzn. podávání zbytkové stravy, dostatku tekutin, kompotů, ovocných šťáv ... lactulózy a klysmatu 2-3 týdně. Kontrola byla stanovena na září. Syn při klysmátku, které už dáváme doma pláče, brání se, říká, že ho to bolí. Nicméně se po podání klysmátka vyprázdní. Ráda bych se zeptala, zda je takovýto postup standardní a zda není možno vytvořit návyk na klysma. Je možno dělat ještě něco více?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, postup je úplně s v pořádku, přece nenecháte synka trápit.....klysma je úplně namístě, návyk rozhodně nehrozí, přínos šetrného klysmatu je vyšší než cokoli jiného. Zkuste po klysmatu provádět synkovi alespon 20minut zklidnující masáže celého tělíčka, ne že by zapomněl, ale velmi se zklidní a vycítí, že není jen nepříjemné klysma, ale i příjemnost doteku a relaxace a užije si kontaktu s vámi,která jste mu nablízku. Pořidte si neutrální olejíček na masáže a informace o nich najdete třeba zde: http://www.prana.cz/masaze.html. Vše, co jste absolvovali (a že toho bylo...) je namístě, nic se nezanedbalo, podle mého se navíc nedá dělat nic dalšího. Možná z toho klouček vyroste, ale ještě bych pro jistotu konzultovala jeho stav se šikovným heomeopatem (nejlépe dětským). Chronické potíže jsou na homeopatii "jako dělané" - a zácpa může mít i psychický podtext /neděje se ve vaší rodině neco nového v poslední době? - sourozenec, potíže s vaší prací, nedostatek peněz, stres v okolí.../. Stresu dítěte také homeopatie může značně ulevit. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: