Chronická žilní nedostatečnost

Mudr. Nikola Klímová Dobrý den paní doktorko. Ještě tedy trochu podrobností k doplnění. Před rokem 2000 jsem si přetrhl achylovku při tenise. Po poslední sádře mě byla zjištěna trombóza hlubokých žil. Nasazeny látky na ředění krve. Od té doby byla levá noha jiná. Trochu silnější a ponožky se zařezávaly. Jinak ale v pohodě. I tenis jsem hrál dál. Docházel jsem na pravidelné kontroly ke kožnímu a žilnímu lékaři. Stav žil je stále stejný, jako v 90tých letech. Před 3 lety jsem byl postižen silnou aritmií. Veškerá vyšetření až k srdci ukázala naprosto čisté tepny či žíly. Po nějaké době mě začala levá noha modrat, tedy flek a tmavnout kůže od nártu po koleno. Potom přišli obrovské bolesti, které se mírnily jen při vytékající tekutině z nohy. V noci bolest ve spánku. Přes den tekutina a úleva. Nakonec jsem skončil v Ústecké nemocnici na kožním odd. Antibiotika, stěry a mazání nohy. Asi tak po týdnu jsem odešel domů z dobrým pocitem. Pak to přišlo znovu. Nakonec mě začala tmavnout i pravá noha a také natékat. V tuto dobu se z levé nohy vylučuje tekutina ve velkém množství. Ještě zděluji, že jsem po vojně měl mozkovou encefalitidu od klíštěte a tenkrát málem zemřel. Pak po několika letech jsem se nemohl pohybovat a po dalších letech jsem přišel o ledvinu. Vše se svádělo na klíště. Nikdy jsem netrpěl angínou, chřipkou apod. Dnes beru hromadu léků.

Odpověď odborníka:

Vážený pane Josefe, komplexní léčba chronické žilní insuficience dolních končetin je náročná jak pro pacienta, tak pro ošetřující personál. Doporučuji Vám domluvit se na dispenzarizaci jednak v angiologické, jednak v dermatologické ambulanci. S pozdravem, MH.

MUDr. Milan Hrubý
MUDr. Milan Hrubý

Specializace: Nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: