Chronické pnutie, bolesť v lýtku

Dobrý deň, rada by som popísala svoj problém a získala od Vás prípadnú odpoveď. Bojím sa totiž aby sa nejednalo v mojom veku o nádor. ochorenie. CCa pred mesiacom som dostala do pravej nohy v lýtku hroznú krč (nosievam často dlho vysoké podpatky). Noha ma bolela ešte asi týždeň po krči, kedže som užívateľkou HAK, rozhodla som sa pre interné vyšetrenie a bola mi prevedená sonografia nohy - cievne vyšetrenie od internistu bolo úplne v poriadku. Palpačne som reagovala na bolesť podla lekára na miestach, kde sú svaly. Doporučil mi masírovanie Ibalgin gélom. Bolesť po krči zmizla, už ale prešli dalšie tri týždne a ja mávam občas v tejto nohe také divné pichnutie, alebo taký pocit tlaku - jedná sa prevažne o vonkajšiu časť lýtka v najspodnejšej a strednej časti. Myslím, že kosť ma nebolí, dotykovo ma nebolí nejak nič, tá tupejšia slabá bolesť alebo pnutie v nohe príde buď po dlhodobej pozícií, sed, preloženie nohy či občas pri rýchlejšej chôdzi. Povedala by som že je to skôr vo svale - ale nejsom si úplne istá. Pravé lýtko mám trochu silnejšie, mám na ňom i väčší sval, internista mi povedal, že je to možno tým, že je to moja nášľapná noha. Takisto od puberty trpievam bolestami noh po dlhej chodzi/zmene počasia - mám na oboch kolenách chondrop. pately a na pravej nohe mi bola diagnostikovaná pred rokom coxa plana? Neviem presne čo to znamená. Čoho sa teda obávam... usg vyšetrenie mám za sebou, rtg mi nerobili... aby sa nejednalo napr. o nádor v kosti. Bolesť je slabá ak príde, častejšie mám to pnutie. Silnejšiu nohu pozorujem už niekoľko rokov. A silnejšie bolesti oboch nôh mávam už roky (aj nedostatok vápnika). Neviem si vôbec rady... myslíte žeby mohlo ísť o niečo vážnejšie? Alebo môže ísť o ťažkosti spojené s kyčlou a chondropatellou? Ťažkosti ma nijak výrazne neobmedzujú, len mi nepríde normálne, že to pnutie sa skrátka dostavuje jednostranne. Ďakujem.

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Njespíše se jedná o drobné poranění svalu po křeči s hematomem. Pokud jste měla provedeno sonografické vyšetřneí lýtka měl by být vyloučen nádor v měkkých tkáních, na rtg kosti Vás může poslat praktický lékař. Další možnsoti je scintigrafické vyšetřenínaoddělení nukleární medicíny, kam Vás rovněž mže praktik odeslat. Pravděpobnost nádoru při negativitě těchto vyšetření se blíží nule.

MUDr. Miroslav Skoták
MUDr. Miroslav Skoták

Specializace: Ortopedie
Pracoviště: soukromá ambulantní praxe v Humpolci a Počátkách

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: