Chronické potíže

Dobrý den, Mám takový obsáhlejší dotaz a nevím moc kam s ním směřovat. Je mi 19 let a v posledních asi 4 měsících mám pořád nějaké zdravotní problémy. Únava, téměř každodenní bolesti hlavy jdoucí od krční páteře, někdy ze spánků, po fyzické námaze bolesti celé hlavy a pulzace ve spánkových arteriích. Často pocit motání hlavy, častá nevolnost a pocit jako by těžké hlavy . Bolesti hrudní a krční páteře a z toho bolesti končetin, hlavně LHK a LDK a někdy i pocit brnění v prstech levé ruky nebo dolních končetin a také bolesti na hrudi. Chodila jsem na RHB, ale to bolelo ještě více. Také mám problémy s koleny, nejspíš z toho mě pořád bolí ty nohy. Teď mám docela strach, protože nepoznám kdy mě bolí na hrudi od páteře a kdy je to něco vážnějšího. V minulosti jsem několikrát podcenila rýmu či jiné respiratorní choroby, často mívám záněty VDN a není možné být vždy doma. Před Vánoci jsem měla zánět dýchacích cest a byla jsem doma v klidu, před týdnem jsem měla rýmu a dnes jsem intenzivně běhala, ale stále mám často pocit ucpaného nosu a kýchám. Mám často nepříjemný pocit na levé polovině hrudníku, při nádechu, výdechu v klidu i v pohybu hlavně poslední týden. Je to takový nepříjemný tlak až taková ostrá a zároveň tupá bolest. Mám strach s té myokatditidy či jiných srdečních onemocnění, teď s tím všude straší. Často pociťuji dušnost a po námaze nepříjemný pocit při dýchání. Před vánoci mi brali krev a vše bylo v pořádku, RTG kolen a TH páteře také v pořádku, bolesti hlavy vedené pod obrazem migrény, bude MRI mozku. Kvůli podezření na žilní trombozu Sono LDK, také v pořádku, výsledná Dg: bolesti dolní končetiny od páteře.Mám lehké astma a beru na to léky. Asi před 4 měsíci natočeno EKG, opět v pořádku. V poslední době mám hodně psychické problémy a hodně stresu. Také myslím že se příliš pozoruji, pokaždé když mě někde něco bolí, tak hned hledám příčinu a narazím na něco vážného a mám strach. Myslíte si, že to může být vše pouze psychického rázu, nebo to může být i něco vážného. Poradíte mi co mám dělat? Už mě nebaví pořád lítat po doktorech a strachovat se, že mám něco vážného. Protože podle lékařů jsem nejspíš v pořádku a i přesto se cejtím jako důchodce. Předem děkuji za trpělivost a za odpověď, doufám že to snad k něčemu bude.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, mělo by se došetřit jestli jste neprodělala streptokokovou infekci, která se nepřeléčila (dá se to zjistit přes zvýšené ASLO- odběr krve), to by mohlo vysvětlovat veškeré potíže. Také bych Vás asi odeslala i na imunologii či revmatologii, aby se došetřily možné autoimunitní onemocnění... pokud to bude vše v pořádku, může se jednat o psychiku, ale organické příčiny musejí být vyloučeny.

MUDr. Vendula Bartáková
MUDr. Vendula Bartáková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Postgraduální studium na Ústavu patologické fyziologie LF MU

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: