Chronický hnisavý atikoantrální zánět středního ucha

Dobrý den, již od dětství trpím na záněty středního ucha. Také mám sníženou imunitu. Byla jsem již na čtyřech operacích pravého ucha. Poslední dvě z nich laicky nazývám plastikou ušního bubínku. Jejich účelem bylo odstranění cholesteatomu. Od poslední operace uběhly již čtyři roky, v nichž se střídala období klidu a období (převážně v zimě), kdy bylo ucho často zanícené a tekl z něj hnis (většinou bez teplot a bez rýmy či jiného nachlazení). Byla jsem léčena antibiotiky (tabletky i kapky do ucha). Poslední zimu je situace neúnosná. Ucho teče co chvíli, někdy jen den, dva a pak nic. Jindy teče delší dobu a já musím k lékaři. V trepanační dutině se tvoří cysty. Léčena jsem antibiotiky. A už mne to nebaví. Tuším, že řešením by byla další operace, ale musím se ptát: "Byla by řešením definitivním nebo by se potíže po pár letech zase vrátily?" Je mi dvacet let a cítím se být svým uchem omezována. Nechodím plavat, protože mám strach z další infekce. Také začínám mít příliš velký strach z většího množství lidí, protože bych mohla zase něco chytit a pak řešit dojíždění k lékaři, poplatky a podobné radosti. Existuje nějaká jiná cesta k relativně zdravému uchu než operativní? Jiná cesta než ta dlážděná antibiotiky? Slyšela jsem o operaci laserem, byla by možná i v mém případě? Předem děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, to vám na dálku bez možnosti vyšetření a posouzení dalších parametrů opravdu nepovím, vyhledejte centrum, kde laserové operace provádějí a objednejte se tam na posouzení stavu, je dobré mít s sebou co nejvíce lékařských nálezů. Měl by vás nasměrovat váš lékař na ORL. Hezký den.

MUDr. Jana Leskovská
MUDr. Jana Leskovská

Specializace: Radiodiagnostika
Pracoviště: Rentgenoložka

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: