Chronický průjem

Zdravím, trápí mě už asi dva měsíce průjem. Stolice je vodnatá, hodně častá a nepředvídatelná. Donedávna neobsahovala příměsi krve ani hlenu. Před 14 dny jsem navštívil poprvé s tímto problémem moji obvoďačku, která mi předepsala Ercefuryl a dietu. Toto vůbec nepomohlo, a tak po víkendu Ercefuryl zrušila, ale dietu mě nutí držet pořád. Výtěr z konečníku, krevní testy i testy stolice byly negativní na vše co doktorka testovala.(měla podezření na virový původ, a toho se drží dodnes) Nedávno se objevilo občasné krvácení po stolici, já jej nicméně přisuzuji hemeroidům které mi z průjmu nejspíš vznikly. (krvácení je jasně červené a není při každé stolici, krve je ale docela dost) Netrpím při průjmu žádnými velkými bolestmi (kromě krátkých bolestí při pohybu obsahu střev před vyprázdněním), cítím se celkově dobře (dokud nemusím na záchod), mám pořád hlad. Doktorka změnila přístup na "to jsem ještě neviděla, držte dietu, počkáme" a tak jsem konzultoval s lékařkou, kterou máme v rodině, která mi doporučila Imodium a Smectu. Imodium se ukázalo jako prakticky bez efektu, Smecta dle mého názoru snížila četnost mojí stolice, nicméně průjem přetrvává. Mám autoimunní zánět štítné žlázy, na nějž beru Euthyrox 150mikrogramů denně. Dle poslední kontroly (necelý měsíc zpět) je hladina hormonu vyrovnaná a dávka vyhovující, nicméně je prý možné že Euthyrox způsobuje ten průjem. Beru ho ale už tuto dávku více než 6 měsíců a průjem začal až před cca dvěma měsíci. Také jsem přibližně před těmi 2 měsíci poprvé pil vodu ze studny rodičů, mohlo by být možné že ve studně jsou nějaké bakterie, ale žádný jiný obyvatel toho domu žádné potíže nemá. Prosím o radu, buď zda a jakého specialistu bych měl vyhledat, či doporučení nějakých léčiv které by mohly zabrat, nebo dietu co by mohla pomoct... Je mi 21 let, při 196cm vážím 65 kilogramů a nerad bych více hubnul kvůli tmuto onemocnění. Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den- myslím, že se shodneme s Vaší paní doktorkou- určitě by bylo vhodné konsultovat infekcionistu- v Praze asi ideálně ve FN Motol nebo Bulovka, vyloučení infekčního původu je smysluplné již z epidemiologických důvodů. Dalším konsultantem by byl logicky gastroenterolog, případně alergolog-imunolog. Vím, že z Vašeho úhlu pohledu je trvání obtíží neúměrné, ale lékaři se s delším průběhem podobných poruch nesetkávají vzácně..

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
-4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: