Chronicky unavovy syndrom?

Dobry den,prosim o radu.Jsem v zoufale situaci,respektive moje zena.V prosinci roku 2007 mela pomerne dlouhe bezvedomi a byla sama doma s nasimi dvema detmi.Stalo se to po vecernim zvraceni-mozna nizky tlak a cukr,jedno k druhemu-sam nevim.Do dubna byl pomerne klid,ale to uz si stezovala na unavu a podivne pocity na hrudi,spatne spala.Pak dostala antibiotika Amoksiklav na zanet nosnich dutin a jeji stav byl s kazdou dalsi tabletkou horsi a horsi.Spatne dychala,mela vysoky tep-160 a cely rudy oblicej a hrdlo.Nebyla schopna ani vstat z postele.Lekarka nechtela ATB vysadit,ale ja ano.Pak se me zene udelalo lepe,vstala a byla schopna chodit a jakztakz fungovat.Ale potize pry se vratily tam,kde byly pred ATB.Dostala se na psychiatrii,bude tomu uz rok,ale vysledky zadne.Neurol 0.25 3X denne,Coaxil 2X denne,pri zachvatu Diazepam 10-ale zena si bere jen 1/4.Dale bere Letrox 75 na stitnou zlazu,ale hodnotu TSH ma v norme-2.1.Dostalo se ji podrobneho vysetreni v Ustecke nemocnici,za coz moc dekuji,jelikoz jsme z jineho mesta.Moc hezky se o ni starali a tyto leky ji vysadili,krome Letroxu.Nekolikrat pred lekari manzelka omdlela,ale vpodstate nikde nic nenasli.Jsem rad-to opravdu,bal jsem se rakoviny nebo neceho podobneho.CT vsech mekkych tkani,MR mozku,strenalni punkce,atd.vporadku.Mirne zvysene jaterni testy,bilir.16.8,po tydnu 13.6,malo bilych krvinek,WBC 3,nizky tlak-50/40,teplota 37.2-37.7,a to je vpodstate vsechno.Bolesti hrudniku ma stale silne-chodi na rehabilitace kvuli blokaci 6-10 obratle.Omdliva,boji se byt sama s detmi doma.Babicky a dedove bohuzel jeste pracuji,nemohou pomoci.Nekdy je me manzelce tak spatne,ze tvrdi,ze ji vysvobodi jedine smrt.Hruza,to se muzu zblaznit,kdyz nevim,jak ji pomoci a Diazepam nezabira,ani na spanek.Miva zimnici,behem chvile zase cela hori.Boli ji bricho-vysadila dokonce antikoncepci,ze se ji mozna udela lip.Caste bolesti hlavy,tres,studene koncetiny a zarudle hrdlo a tvare.Teplota od toho zanetu nosnich dutin neklesa.Mohl by to byt unavovy syndrom?Co jeste muzeme delat?Nejaka jina vysetreni?Nektera zopakovat?Nasadit jine leky?Zapomnel jsem,ze zena zacala chodit na skupinova sezeni-v detstvi byla zneuzivana a na sezeni k psychologovi.Vysledky nikde zadne,prosim o radu.Dekuji,snad jsem na nic nezapomnel,Petr.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, zde je každá rada drahá. Záchvaty zarudnutí se objevují u záchvatovitého zvýšení krevního tlaku, což obvykle souvisí s poruchou činnosti nadledvin - konkrétně při výskytu feochormocytomu. Mdloby a obtíže na hrudi se vyskytují například při záchvatovitých poruchách srdeční činnosti, což by ozřejmilo 24hodinové monitorování EKG - bylo provedeno? Krevní tlak 50/40 je sám o sobě nezvykle nízký a mělo by být dovyšetřeno (nebo znovu vyšetřeno, když se mdloby atd. opakují), zda je oběhový systém v pořádku. Obecně mdloby a poruchy cirkulace (krevního oběhu) se vyskytují také v rámci některých neurologických onemocnění. Jinak teoreticky také připadá v úvahu neuroinfekce, ale nenapadá mě ani jedna, pro kterou by byly tyto obtíže charakteristické. Proto bych asi zopakovala interní vyšetření se zaměřením na vyloučení poruch srdeční činnosti, na výskyt feochromocytomu a neurologické vyšetření. Únavový syndrom má v popředí obtíží silnou závažnou únavu a pocit nemoci (jakoby nachlazení), záchvaty rudnutí a mdloby do něj nespadají, i když úplně vyloučit únavový syndrom také nelze (ale je velmi nepravděpodobný). Nejlepší by asi bylo znovu stav manželky probrat s jejím ošetřujícím obvodním lékařem - u něj se scházejí výsledky všech vyšetření a ten by měl mít nejširší povědomí o jejím celkovém stavu. Obvodní lékař by tak měl být schopen Vám říci, jaká vyšetření mají ještě smysl a jaká ne (já zde nevím, co všechno bylo provedeno a s jakým výsledkem a hlavně jsem nevyšetřovala Vaši paní, to je k rozhodování nutné).

 
Líbí se vám odpověď?
+6 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: