Chronický únavový syndrom a menstruace

Dobrý den, Chtěla bych vás poprosit o radu a nebo vysvětlení mého problému. Jmenuji se Eva a je mi 17 let. Byl mi diagnostikován aktivní EB virus a CFS a také mám anémii z nedostatku železa. Chtěla bych se zeptat na jednu věc ohledne menstruace, která mi nejspíše úplně vymizela, nedostala jsem to už tři měsíce a těhotná nejsem, pořád mě bolí vaječníky. Někde jsem četla, že to způsobuje právě ten únavový syndom, nic moc ale o něm nevím, protože je to pořád neznámé onemocnění a někteří lékaři jej neuznávají, a proto jsem trochu zmatená. Také se bojím aby to nebyl třeba syndrom PCO protože já menstruaci neměla nikdy pravidelnou a většinou s velkými přestávkami. Můj gynekolog mi na to předepsal akorát antikoncepci, ale to si myslím, že neřeší můj problém maximálně jen dočasně. A s léky co beru na obnovení jater by se mohla vyrušit a nebo je ještě víc zničit. Chtěla bych zjistit příčinu a vyloučit vymizení menstruce kvůli CFS. Co si o tom myslíte vy a co byste mi poradil? Je možné, že nemám menstruaci díky mým onemocnění a nebo je to úplně jiný problém? Vím, že to nejde takle na dálku posoudit, ale i tak budu vděčná za vše co mi napíšete. Předem děkuji za odpověď. S pozdravem Eva.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, chápu, že pokud Váš lékař uvažuje o diagnóze chronického únavového syndromu a nebylo to s Vámi dostatečně probráno, musíte být zaskočená a zmatená. Taková diagnóza by měla být ale výsledkem opravdu velmi podrobného vyšetření a hlavně velmi dlouhého rozhovoru rozebírajícího Vaše potíže. Příčin únavy může být celá řada a v naprosté většině případů se dá vysvětlit jinak než diagnózou CFS. Máte-li chudokrevnost z nedostatku železa, příčinou únavy bude daleko spíše chudokrevnost sama - a je nutné určit, co je příčinou této chudokrevnosti a tuto léčit, protože i chudokrevnost tohoto typu je sama o sobě jen příznakem a ne "samostatnou nemocí" - u mladé ženy je obvykle důsledkem nadměrných ztrát krve menstruací, je nutné ale zvážit i další možné stavy (problém v trávicím ústrojí jako např. celiakii a jiné). Svádět únavu na aktivitu EB viru je sice tradiční (a vychází to z toho, že únava je nápadná u akutní infekce EB virem, tedy mononukleosy), ale z řady důvodů velmi velmi sporné (výsledek krevních testů ve smyslu "reaktivace" je běžným nálezem a je častý, je-li organismus nějak oslaben, tedy lze ho chápat jako spíše důsledek nebo průvodní jev nějakého jiného únavu způsobujícího problému, než příčinu únavy). S vymizením menstruace je to podobně - jistě není "způsobeno chronickým únavovým syndromem" nebo EB virem. Syndrom polycystických ovarií je naopak vzhledem k tomu co uvádíte - nepravidelnou menstruaci, bolesti aj. - celkem pravděpodobný, to by ale měl diagnosticky uzavřít Váš gynekolog. Pokud máte normální funkci jater (jaterní testy, ultrazvuk...), není důvod se bát nasazení antikoncepce (pokud tomu nebrání něco jiného - třeba výskyt žilní trombózy v rodině apod...), samotná "aktivita" EB viru zjištěná z krevních testů v tomto směru není problém (a také není sama o sobě důvodem k užívání jakýchkoliv léků na "obnovení jater", jak uvádíte). U zvažování diagnózy CFS je nejdůležitější, aby byl problém řešen komplexně na jednom místě jedním lékařem (měl by jím být Váš praktický lékař), který dokáže zhodnotit nálezy ze všech provedených vyšetření a vyvodit z nich příslušné závěry ohledně nutnosti dalších testů, spolupráce se specialisty atd. Doporučuji tedy navštívit Vašeho praktického lékaře a svěřit se mu se Všemi nejasnostmi a pochybnostmi, Věřím, že se najde nějaká konkrétnější příčina Vašich potíží a tím také způsob, jak Vám ulevit.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x