Chronický zánět

Dobý den, prosím o radu ohledně pilonidální cysty. Již několik let se mi objevuje cysta nad konečníkem. Cysta se vždy po několikadenní aplikaci např. Ichtamolové masti na nějakou dobu ztratí. Většinou po dlouhém sezení se ovšem vrací. Vytéká pak z ní hnis a krev. Nijak moc to nebolí ani neobtěžuje, po podání masti se většinou do 3 dnů zase ztratí. Rád bych se Vás zeptal zda může tento chronický zánět zvyšovat pravděpodobnost infarktu, nebo zda může z toho vzniknout časem i karcinom? (Na internetu to totiž někde uváděli) Jinými slovy - je to nějak nebezpečné, pokud bych to nenechal odstranit chirurgicky? Obtíže mi zas tak nevadí, takže momentálně preferuji na operaci nejít. Jen bych se rád ujistil, zda třeba neriskuji pozdější vážné komplikace... Děkuji Vám moc za odpověď

Odpověď odborníka:

Dermoidální cysta se svými komplikacemi je především velmi nepohodlná. Operace je tedy na místě, nejedná se o velký výkon, ale často je prodloužené hojení rány. Vliv na infarkt se neprokazuje, změna ve smyslu maligního zvratu nikdy není vyloučena, není velká pravděpodobnost.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x