Chronický zánět dutin?

Pane doktore, přibližně už tři měsíce trpím bolestmi za očima. Bolest se vždy na několik dní objeví a potom zase zmizí, případně ji někdy pociťuji, pokud zatřesu prudce hlavou. Zdá se mi, že se bolesti stávají postupně mírnějšími, poprvé se objevily, když jsem se připravovala na maturitu, byla jsem tedy celkem ve stresu. Před 8 lety mi diagnostikovali nádor mesencephala, kvůli rizikové operaci ale nebylo možné odstranění nádoru a tak mi do hlavy voperovali pouze shunt. Pravidelně jezdím na kontroly, nádor se dosud nezměnil (poslední MR jsem měla v prosinci). Musím přiznat, že můj životní styl není nejzdravější, jsem velký stresař, aktuálně brigádničím v supermarketu jako pokladní, navíc mám skoliozu, na kterou jsem dlouho necvičila a bolesti hlavy by mohly být tak způsobeny celkovým nezdravým způsobem života. Když přijdu domů z brigády, často jsem schopná sedět u počítače dalších několik hodin. Jsem objednaná na neurologické vyšetření, abych si ověřila, jestli třeba tyto bolesti za očima nemají nějakou souvislost s nádorem. Když jsem ale tehdy onemocněla, měla jsem bolesti na spáncích, byly mnohem větší, zvracela jsem, trpěla jsem nespavostí a měla jsem noční můry. Nemoci často přecházím, proto mě napadlo, že by tyto bolesti mohly mít původ právě v zánětu dutin. Bolesti jsou ale to jediné, co mám, nemám ani teploty, ani rýmu, jeden čas (během těch tří měsíců, co bolesti mám) se mi zdálo, že huhňám, ale i to už je pryč. Když si ráno maluju obočí, tak mě bolí i to "malování", stejně tak, když se opřu lící o ruku, ale samo od sebe to nebolí. Ráda bych se zeptala, jaké vyšetření můžu podstoupit, abych zjistila, co tyto bolesti vyvolává? K neurologovi jedu za necelý měsíc, doufám tak, že se potvrdí, že to nemá žádnou spojitost s diagnostikovaným nádorem. Doporučil byste mi ORL vyšetření nebo myslíte, že podle příznaků to nemůže být zánět dutin? Mockrát díky!

Odpověď odborníka:

Vážená slečno Haničko, pro rozlišení příčiny bolestí bude nejdůležitější nález MR nebo CT vyšetření hlavy. Pokud se neprokáže zhoršení nádorového onemocnění, měl by se k původu obtíží vyjádřit neurolog, případně ve spolupráci s ortopedem, oftalmologem a ORL lékařem. Bolesti by kromě jiného mohly být způsobeny např. únavou očí, špatným držením páteře nebo zánětem nervů. S pozdravem, MH.

MUDr. Milan Hrubý
MUDr. Milan Hrubý

Specializace: Nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: