Chronicky zanet mandli

Dobry den Vazeny pane doktore. Chtela bych vas poprosit o radu.Pred 2 lety jsem porodila a od te doby jsem porad nemocna. Kojim a vazim 45 kg. Prestat je problem. Mam velky stres co se maly narodil a snizenou imunitu. Tyden co tyden se mi vraci angyny. Lekar mi na to nic nerekl. Proste jen mate slabou imunitu a mandle nechat. Podili se na angyne i stres? Muze to mit nasledky? Popripadne co byste mi prosim poradil? Co uzivat nebo co mam delat. Stresu se nevyhnu. Trpim uzkostou poruchou. Antidepresiva po dobu kojeni nesmim. Dekuji mockrat.

Odpověď odborníka:

Vážená paní/slečno Lenko. Vaše trvající potíže mě velmi mrzí, bohužel je ale takto na dálku bez znalosti celé řady detailů nelze adekvátně hodnotit. Takže jen obecně - stres samozřejmě narušuje imunitní funkce a na opakování infekcí se může podílet (jaký lékař a na základě čeho Vám sdělil diagnózu "snížená imunita?" To je velmi obecný pojem, který by měl být podložen alespoň základním imunologickým vyšetřením, od kterého se pak odvíjí případná léčba, na imunitních funkcích se může druhotně odrážet celá řada onemocnění, na které je třeba se při vyšetření zaměřit). V dotazu neuvádíte, co máte na mysli pojmem angína - bolesti v krku mohou mít celou řadu různých příčin, z hlediska závažnosti jde hlavně o to, zda jde o opakování bakteriální infekce s nutností léčby antibiotiky, nebo o opakované virózy, aj., od toho se pak také odvíjí event. vhodnost odstranění mandlí. Kojení je sice pro tělo zátěž, ale zdravé normálně se stravující ženě i dvouleté kojení významně zdravotní stav nenaruší (ale - kojíte např. nadále v noci?, jak spíte?, přispívá toto případně k Vašemu stresu?). Z hlediska zdravotního stavu dítěte není již ve dvou letech kojení klíčové, podle okolností (vizte předchozí větu) je tedy úvaha o jeho ukončení na místě. Jednoduché to třeba není, ale věřte, že dítě se s tím vypořádá dobře, chce to trpělivost. Pokud trpíte úzkostnou poruchou a tato významně zasahuje do Vašeho každodenního života, může být nasazení farmakoterapie velmi přínosné - kojení rozhodně není absolutní překážkou - jde o volbu konkrétního léku a řada možností existuje. Vámi popsaný stav by bylo třeba řešit a probírat především u toho lékaře, který zná nejpodrobněji Váš celkový zdravotní stav a životosprávu a také údaje o dosavadním léčebném postupu - což by měl být Váš praktický lékař. Zdráhám se věřit tomu, že by Vám k dva roky trvajícím významným potížím opravdu "nic neřekl", doporučuji rozhodně řešit situaci primárně s ním, na vhodnosti event. specializovaných vyšetření se domlouvejte také tam.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x