Chronický zánět mandlí

Dobrý den, již delší dobu mě trípil tlak v krku (pod bradou, přecházející do stran a do oblasti ohryzku),na pravé straně mezi krkem a čelistí jsem si nahmatala zvětšenou uzlinu. Asi před 14 dny se mi na pravé mandli vytvořil malý puchýřek a na boku mandle malý narůžovělý výrůstek, který během pár dní zmizel. Teplotu, bolesti v krku, ani jiné příznaky nemám. Dnes jsem navštívila ORL, kde mi udělali výtěr a v nálezu bylo uvedeno (breanka symetrická, tonsili střední vnořené, rozbrázděné, růž., při expresi čepy a hnis z lakun, laryx. O, mírná reakce uzlin v trig.caroticum). V dětství jsem poměrně trpěla na angíny, max. však 1x ročně, od 15 let se stav výrazně zlepšil. Během posledních 8 let jsem měla angínu max. 2x. Od lékaře jsem dostala jodglycerin na potírání a tantumverde na kloktání. Chtěla jsem se zeptat, zda je v tomto případě na místě uvažovat o vytržení krčních mandlí, popř. za jakých okolností je odstranění mandlí nevyhnutelné a jaké jsou výhody a možné nevýhody. Mnohokrtá děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, mandle bych doporučovala raději neodstranovat, pokud to není opravdu nutné (těžký zánět mandlí nebo okolí - tzv.absces) - aplikujte doporučenou léčbu, určit to pomůže. Čepy a chronický zánět je následkem prodělaných zánětů v dětství, v dospělosti většinou nedělá větší potíže, ale ponechání mandlí je spíše vhodné - je to velký ostrůvek imunity, která může být odstraněním mandlí velmi postižena jako celek. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
+8 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: