Chronický zánět mandlí

Dobrý den, již tři roky mě trápí zvíšená teplota :37-37,7: teplota stoupá během dne a k večeru opět klesá do normálu. Prošla jsem veškerá možná vyšetření, kde se na příčinu zvíšených teplot nepřišlo - imunologie, alergologie, hematologie, kardiologie, stomatologie, gynekologie, rtg srdce a plic - veškeré výsledky jsem měla v pořádku. Jen na orl byly zjištěny streptokoky, které i přez opakované léčení antibiotiky přetrvavají (mám tak měsíc klid a po té se objeví znovu, mám i čepy na mandlích, které se i po proplachování fyziologickým roztoken dělají ve velké míře ). Byly zkouseny i tablety na podporu imunity proti streptokokům a také jsem chodila na pendeponizaci. Mezy další doprovodné příznaky patří únava, pocení, někdy bolest svalů a kloubů. Je možné, že po odstranění mandlí by se můj zdravotní stav zlepšil? Autovakcína mi nebyla doporučena z důvodu teplot.Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud jiná příčina nebyla zjištěna a přetrvávají známky chronického zánětu mandlí, tak by opravdu tonsilektomie mohla vyřešit Vaše obtíže. Zkuste pravidelně užívat probiotika k posílení lokální slizniční imunity, dále zkusit kúru zeleným ječmenem. Ale je to pouze doplňková a dlouhodobá léčba. Konečné rozhodnutí o tonsilektomii, bych nechala na ORL specialistovi.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: