Chronický zánět mandlí

Pane doktore, od roku 2012 trpím opakovanými angínami (cca 3krát do roka). Od října 13 do současnosti jsem měla angínu 9krát. Navštívila jsem několik ORL specialistů a vyzkoušela všechny možné podpůrné přípravdy (kapky z lichořeřišnice, vitamin C, česnek v tabletách, colostrum, Ribomunyl a dokonce i laserování mandlí). Od září 14 trpím chronickou bolestí v krku, mám zvětšenou jednu mandli a na ní slabé bílé potahy, které nemizely ani po dobrání antibiotik (11 dní).. Streptokok mi nebyl zjištěn pokaždé, hodnoty ASLO 99. S mou ORL lékařkou jsme se dohodly na tom, že bude lepší mandle odstranit, takže v pondělí 10.11. nastupuji na Bulovku. S operací souhlasím a doufám, že mi pomůže (jelikož imunitně bych měla být v pořádku a na kašel/rýmu netrpím). Nicméně mě poslední měsíc dva začala bolet záda po probuzení (v kříži), která postupem dne vystoupá do horní části zad. Také mě bolí nadočnicové oblouky, u kořene nosu (rýmu nemám) a tupá bolest hlavy za očima. Bolesti každým dnem nabírají na intenzitě (hlavně ty zad). Myslíte, že mají tyto bolesti něco společného s tím chronickým zánětem a mám tedy počkat, jestli se to po operaci zlepší? Mohl by jste mi prosím také říci, jestli je podle vašeho názoru, vzhledem k mému popisu odstranění mandlí dobré a účinné řešení? Předem velice děkuji za odpověď. Hezký den

Odpověď odborníka:

Paní Andreo,

tonsilektomie je dobré a účinné řešení pro opakované záněty krční mandlí.
Pokud v tonsilách není vykultivován opakovaně Streptokokus pyogenes a není zvýšené ASLO,domnívám se,že uváděné bolesti s nálezem na mandlích nesouvisí.
Odstranění krčních mandlí je však velký impuls pro Vaši imunitu,která se zmobilizuje natolik,že Vás mohou přejít i bolesti zad.

Na druhé straně by bylo dobré zjistit proč Vás záda a hlava bolí.Máte na to ještě týden a bylo by dobré,kdybyste do nemocnice šla s tím,že jde sice o obtěžující,ale nezávažný a řešitelný problém.

Přeji brzké uzdravení.

MUDr. Ludmila Marie Lahodová
MUDr. Ludmila Marie Lahodová

Specializace: Ušní, nosní, krční
Pracoviště: Soukromá ORL ordinace, Olomouc

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: