Chronický zánět močového měchýře

Dobrý den, můj problém začal téměř před třemi lety. Nevím, jak co s čím souvisí, ale... před necelými třemi roky jsem byla na Kubě, po návratu z této země mě začal svědit konečník, jako kdybych měla škrkavky, ale jen občas, pak to vždy přestalo. Záhy jsem dostala těžkou kandidózu, s kterou jsem se na gynekologii léčila intenzivně zhruba čtyři měsíce. Brala jsem různé zaváděcí globule do pochvy. Pak mi pan doktor sdělil, že jsem již zdravá, ale necítila jsem se tak. Teprve po dalším a dalším vyšetření, kdy byl už velmi nepříjemný a řekl mi, že to mám psychický, tak teprve po roce mi našel bakterii z moči v pochvě a nasadil mi antibiotika. Tehdy jsem se začala zaměřovat na zánět močového měchýře. Pak jsem začala chodit s tímto problémem k praktickému lékaři, který mi nasadil atb na močové cesty, ale vždy po menstruaci se mi vrátil zpět, po čtvrtých atb mi známá nechala udělat laboratorní vyšetření moče a objevila přemnožené e-coli aj., doporučila atb penicilinového typu. Ani tyto nezabrali a na mé naléhání mi dr napsal doporučení na vyšetření na urologii. Tam mě přeléčili, řekli, že již je vše v pořádku, ale měla jsem stále tlak v podbříšku a močové trubici, tak mi paní dr provedla cystoskopii a řekla jen, no jeje tam je chronický zánět močového měchýře. Nasadila mi atb nolicin a ty už jím rok, půl tbl denně večer. Stále jsou ale problémy, na gynekologii jsem změnila lékaře, provedl mi veškeré možné vyšetření i na chlamýdie a vše negativní, prý mám výsledky, které nemá ani 10%žen, jsem prý naprosto zdravá. Paní dr z urologie řekla, že chlamýdie nemám a že léčba je dlouhodobá a že musím být trpělivá. Při poslední návštěvě na mě byla nepříjemná, tak jsem šla na vyšetření k jinému urologovi. Standartní postup, odebral moč,stěry z pochvy, sono, po výsledkách mi neřekl v podstatě nic, jen že no máte tam nález, dostala jsem macmiror globule + macmiror tablety na polykání, za tři týdny kontrola. Zda mám či nemám pokračovat v braní nolicinu mi neřekl nic. Macmiror do pochvy mi při čtvrtletních prohlídkách dávala i paní dr na urologii, protože jsem vždy měla nějaký nález v pochvě. Jsem už zoufalá, fakt nevím, co se mnou je. Je možné, že jsem si mohla přivézt nějakého parazita z Kuby ? Pohlavní styk jsem tam s nikým neměla, to jediné doktory zajímá, jinak nad tím mávnou rukou. Byla jsem ze zoufalství i u léčitele, ten mi řekl, že mám v močovém měchýři zmutované bakterie, že atb mi nezaberou a doporučil lichořeřešnicové kapky, které tedy beru také a k tomu piji Jenčův čaj na pročištění ledvin, prý jsem zralá na dialýzu, dle léčitele. Nemůžete prosím poradit, co mám dělat, na koho se obrátit, jaké vyšetření ještě provézt ? Podotýkám, že za celý rok mi nebyla provedena cystoskopie kontrolní, zda mi ty atb zabírají či nikoli. Chvíli se cítím dobře a pak je to zase horší. Projevuje se to úporným tlakem v močové trubici, bolesti v podbříšku, občas problémy i poševní - svědění,pálení - občas se objeví i ono svědění konečníku. Z gynekologického hlediska jsem prý zdravá, z urologického mi vždy něco najdou, hlavně při výtěru z pochvy, ale nikdo mi neřekne co a připadám si jak pokusný králík. V době, kdy se to u mě objevilo jsem neměla přítele, s těmi problémy jsem si pak nikoho nehledala, až teď mám čtyři měsíce. Přítel musel jít také na vyšetření moče, tamta paní dr mi řekla, když jsem se ptala, jak to bude se stykem, že ode mě nic chytit nemůže, nový pan dr mi řekl, že mě léčit nebude, pokud neprovede vyšetření i mému příteli, tomu samozřejmě nic nenašli. Prosím poraďte, děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Lucko. V první řadě pozdravujte onoho "léčitele", nejspíš jde o pěkného šarlatána, protože Vás jenom straší. Kdyby jste byla zralá na dialýzu, tak by jste musela mít v krvi zvýšené hladiny azolátek (urea, kreatinin) a trápilo by Vás mnohem víc problému, než jen chronický zánět močového měchýře (byla by jste chudokrevná, svědila by Vás kůže celého těla, trpěla by jste nechutenstvím, otoky končetín, sníženým močením a pod). V první řadě není vyloučeno, že jste si z Kuby nějakého parazita nepřivezla - a to v zažívacím ústrojí, proto Vás může svědit konečník a proto jste taky náchylná na jiné infekce, proto by bylo vhodné provést vyšetření stolice na parazity, a taky požádejte o vyšetření na odd. cestovní medicíny ( najdetre ve Všech fakultních nemocnicích). Stran recidivujích infekcí močových zánětů - u všech takt trpících pacientů provádíme vyšetření (stěrem z ústí močové trubice) na ureaplazma urealyticum- v běžné moči jej nezachytíme, protože je na vnější podmínky hodně citlivé. K vyšetření provádíme stěr z ústí močové trubice, který se pak ve spaciálním médiu transportuje do laboratoře. Právě ureaplzma spůsouje časté pocity pálení v močové trubici, bolesti v podbříšku, sliznice močových cest je pak náchylná na sekundární infekce jinými baktériemi. Léčí se antibiotiky tetracyklinové řady nebo makrolidy - tj. atb, které se na běžné infekce nepředepisují. Někdy terapii těmito atb zahajujeme i při negativním nálezu, pokud má pacientka klinické příznaky. Lichořeřišnice či brusinky jsou podpůrné preparáty, které působí antioxidačně, klidně je můžete užívat jako prevenci či jako podpůrnou léčbu při terapii antibiotiky.

MUDr. Michaela Bobelová
MUDr. Michaela Bobelová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Dialyzační a nefrologické centrum při NsP Havířov

 
Líbí se vám odpověď?
+12 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x