Chronický zánět šlach hlezna

Dobrý den. Mám dlouhodobý problém s vazy v kotníku. Před zhruba 15 měsíci jsem navštívila ortopeda s problémem, že při jízdě na koni se mi pravý kotník jaksi bortí ven a chytají mě křeče do celého chodidla, někdy se objevil i menší otok. Po chvíli jsem ale vždy bolest rozchodila a v jiných polohách problém nebyl. S návštěvou jsem tedy otálela, a když jsem se k ní odhodlala, na magnetické resonanci mi byl zjištěn chronický zánět šlach v oblasti vnitřního i vnějšího kotníku a nártu s původem asi v patřičně nezaléčeném natržení vazu po již starším úrazu. Na nějaký čas mi byla nasazena ortéza a zinkoklihový obvaz, užívala jsem pilulky proti zánětu. Po sundání ovšem žádná změna. Taktéž po rehabilitacích a magnetoterapiích. Bylo mi tedy řečeno, že je asi třeba dlouhodobějšího odpočinku od jízdy na koni. K tomu mě také bolest za chvíli donutila a u ortopeda jsem od té doby nebyla. Znovu jsem se vrátila do sedla po cca půl roce, a přišlo zoufalé zjištění, že problém se nezlepšil ani o píď a noha mě bolí nyní i při běhu, s nímž se problém předtím nepojil. Aktuálně mě už třetí den bolí (v klidu) především vnitřní kotník, je citlivý i na dotyk a objevila se na něm podlitina. Budu nesmírně vděčná za Váš názor, kde může tkvět problém, že se kotník spíše horší, než lepší a jaké možnosti léčby zde ještě jsou? Vzdát se sportu opravdu nemám v úmyslu. Předem mockrát děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Je třeba opravdu důkladné vyšetření, nejen klinické vyšetření lékaře, zjištění a zhodnocení citlivosti a hybnosti, zjištění ložiska bolesti. Ne vždy je příčina v místě, kde je bolest. Kromě již provedené rtg a dokonce MR by bylo na místě provést vyšetření vzorku krve pro zjištění zánětlivých ukazatelů a vyšetření v revmatologické ambulanci, zhodnocení revmatických faktorů. Vyšetření i neurologické. Pokud budou negativní potom je třeba pomýšlet na úžinové syndromy šlach a nervů v místě především vnitřního kotníku a následnou možnou tendinózu, tedy změny většinou přetížením, bolestivé šlachy. Začne se, pokud potíže jsou dlouhodobé, sádrovým obvazem na 4-5 týdnů, medikací, následnou pohybovou a fyzikální léčbou na rehabilitaci. Pohyby a sport, které potíže vyvolávají je třeba omezit. Změnit.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: