Chronický zanet stredniho ucha a solná jeskyně

Dobrý den,syn 1,5 roku,prodělal zatím 16 zánětů stredniho ucha,je po oboustranné mastoidektomii,zanety stále trvají, ale můj dotaz zní zda s ním mohu začít chodit do solné jeskyně.On samozřejmě ucho nemá momentálně nikdy zcela zdravé a nevím zda mu klima solné jeskyně nemůže jeste přitížit. (Pokud je to vůbec jeste mozné), děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud neprobíhá akutní zánět dýchacích cest a/nebo uší, můžete se synem do solné jeskyně. Tamní ovzduší by mu naopak mohlo pomoci (jeho sliznicím) k regeneraci a hojení. Vyberte pokud možno jeskyni, kde probíhá mezi sezeními dezinfekce prostoru (např. UV lampou) a vyhýbejte se pobytu v jeskyni s lidmi s rýmou (pozor zejména na posmrkávající kojence a/nebo děti "s nudlí u nosu"), což je pro syna potřeba obecně, nejen v jeskyni. Po mastoidektomii je třeba chránit uši především před vniknutím vody do ucha, ale pouhý pobyt na "slaném vzduchu" nevadí a může pomoci.

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: