Chronický zánět žal. sliznice - řídká stolice

Je mi 28 let. Zhruba před 2-3 lety mi začaly obtíže s trávením. Začal jsem náhle cítit tlak na levé straně břicha a výrazně se mi změnila stolice. Absolvoval jsem postupně několik vyšetření. V krvi mi lékař nic nenašel. Podstoupil jsem také vyšetření ultrazvukem, které ovšem nic neprokázalo. Kolonoskopie tlustého střeva rovněž nic nepřinesla, vše je v pořádku. Endoskopie žáludku ovšem odhalila chronický zánět žaludeční sliznice. Doktor tam žádné bakterie nenašel a řekl mi, že se s tím zánětem dá žít, že to není nic životunebezpečného. Řekl jsem mu ale, že mám celou dobu zvláštní řídkou stolici, takový poloprůjem, někdy více, někdy méně. Na to mi odpověděl, že žádná univerzální stolice neexistuje, že její kvalitu ovlivnuje mnoho faktorů, strava, stres atd. Na ten menší tlak v břiše jsem si už zvyknul. Je ale ta kašovitá stolice při zánětu žaludeční sliznice opravdu normální? Nekouřím, skoro nepiju alkohol, jím docela zdravě, hodně ovoce a zeleniny, i jako hlavní jídlo, piju výhradně čistou vodu, občas čaj, a stejně mám pokaždé takový někdy až nepříjemný poloprůjem. Na velkou chodím maximálně dvakrát denně. Nehubnu ani netloustnu. Normální, pevnou stolici jsem ale neměl ani nepamatuju. Rád bych věděl, jestli se to dá nějak ovlivnit. Děkuji za pomoc.

Odpověď odborníka:

Lékař Vás správně informoval o tom, že konzistence stolice je u každého člověka individální,je dána skladbou stravy, množstvím vypitých tekutin, stresem, fyzickou aktivitou. Pokud výsledky provedených vyšetření neshledaly závažnou příčinu průjmu, je možno doplnit ještě náběr na celiakii event. intoleranci kravského mléka (pokud již nebylyl provedeny).

MUDr. Miroslava Stará
MUDr. Miroslava Stará

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
-13 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Jsme dva ... | Od: Jirka | 9.10.2014 20:30
.... tak to jsme dva. Me je 31. Na levé straně někdy
cítím lehčí tlak. Pevnou stolici jsem měl taky ani
nepamatuju kdy. Nikdo nic nenašel. Na
gastroznásilnění mi našli počátek vřídku v žaludku,
dostal jsem prášky a porád stejný. Jo a pálí mě žáha
pravidelně. Zatim to přisuzuji stresu.
reagovat
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Co je to hydrokéla?
Články: Co je to hydrokéla?
Hydrokéla je označení pro...
Roztroušená skleróza - nemoc, se kterou se dá žít aktivně
Články: Roztroušená skleróza - nemoc, se kterou se dá žít aktivně
Věděli jste, že na světě...
Sportujete? Měli byste znát svoji ideální tepovou frekvenci
Články: Sportujete? Měli byste znát svoji ideální tepovou frekvenci
Většina lidí provozujících...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
I ženy s Turnerovým syndromem dnes mohou otěhotnět
Články: I ženy s Turnerovým syndromem dnes mohou otěhotnět
S diagnózou neplodnosti se...
Zlobivý žlučník aneb Kdy je bez něj lépe
Články: Zlobivý žlučník aneb Kdy je bez něj lépe
Odstranění žlučníku nebývá...
Jak probíhá Crohnova nemoc a ulcerózní kolitida?
Články: Jak probíhá Crohnova nemoc a ulcerózní kolitida?
Onemocnění Crohnovou nemocí...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: