Chut v puse po kysličníku

Dobrý den,chtěla bych se optat,před Vánoci mě bolelo pod jakoby pravou mandlí,škrábalo v krku,celkově unavená,jelikož byli před námi svátky,radši jsem zašla ke své doktorce,zdálo se jí to spíš na laryngitidu,ale udělala crp a to bylo 40,nasadila tedy Fromilid uno 500 mg,jelikož beru Lanzul na žaludek a jsem alergická na antibiotika Duomox. Třetí den po braní antibiotik jsem se ráno vzbudila a měla jsem málo slin a chut v puse jak kdybych si vyplachovala kysličníkem! Nasadila jsem si probiotika,jím mléčné výrobky,ale je to už tak dlouho a stejně citím občas tu zvláštní chut! Jinak crp už pak bylo v pořádku,jen trochu krve v moči. Je prosím Vás možné,že je to stále po těch antibiotikách? Jinak v lednu jsem byla na gastroskopii a nalezen už vyléčený zánět a GERD :-( Jsem z toho docela špatná,je to opravdu chut,jak když jste u zubaře a proplachuje Vám to kysličníkem .-(Co by jste mi prosím na to zatím doporučil? Nebo nějaké další vyšetření?! Moc děkuji a přeji pěkný den!:-)

Odpověď odborníka:

Dobrý den, porucha chuti je jeden z nejčastějších vedlejších účinků u této skupiny antibiotik. Může trvat delší dobu než se vše zase urovná, takže bych doporučoval ještě vyčkat. Zkusil bych zatím extrakt z grapefruitových semínek ( různé názvy podle výrobce ), který působí v ústech dezinfekčně - pro případ, že by se po antibioticích trochu změnilo osídlení sliznice bakteriemi či plísněmi. Pokud užíváte Lanzul již delší dobu, není někdy na škodu při GERD léčbu po čase změnit vzhledem k "návyku" na účinnou látku - zkuste si nechat předepsat třeba nějaký preparát s pantoprazolem. Přeji vám, aby potíže co nejdříve ustoupily.

MUDr.Tomáš Doležel
MUDr.Tomáš Doležel

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Soukromá ordinace praktického lékaře Nymburk

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: