Chuze do x

Dobry den!! Potrebovala bych poradit! Syn ma 1,5 roku a zhruba pred 6 tydny se mu pri chuzi zacala vtacet spicka prave nozky dovnitr (tzv. do X). Behem asi 3 tydnu se pridala i leva noha (ne tak hodne ale velmi viditelne). Obcas se stane ze si o ne zakopava a jeho chuze vypada velmi neprirozene a nejde to prehlednout. Zajimave je, ze pri behu je jeho postaveni nozek o neco lepsi. Zneklidnuje me, ze vse zacalo pomerne rychle a rychle se to zhorsilo ! U detskeho lekare nas uklidnili, ze u deti do 3 let je to normalni a upravi se to samo a pokud ne predepisuji se ortopedicke vlozky. Presto jsem se chtela zeptat jestli neni mozne rehabillitacne (cviky, reflexne...)mu nejak pomoci a ne jen cekat zda se to upravi ci ne?! Muze neco takoveho lekar predepsat i u malych deti (rehabilitaci)?? Jsou nejake tabulky,stupne podle kterych se da urcit zda je uhel vyboceni spicek v urcite norme a ze neni vaznejsi problem v kycelnim kloubu??Doporucujete takhle malym detem chodit doma v pevne domaci obuvi nebo doporucujete chuzi na boso(protiskluzove ponozky)?? Mnohokrat dekuji za vas cas a odpoved! P.S. Syn se zacal zvedat na nozky pomerne brzy ale se stabilni chuzi zacal az ve 12- 13 mesice zivota. S pozdravem Lenka

Odpověď odborníka:

Skutečně v tomto věku je to normální, nemusíte se znepokojovat. Pokud máte i nadále pochybnosti, nechte dítě vyšetřit dětským ortopedem. Doma je nejlepší chodit v pevných bačkůrkách, nepoužívejte žádné vložky do bot. (Venku na trávě či písku je pak samozřejmě lepší chůze úplně naboso).

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: