Činnost močového měchýře

Poslední čtyři roky mám vždy o prázdninách zánět močového měchýře, letos byl hodně silný. Po dobrání ATB v půlce srpna (byla provedena kultivace moči) jsem však pořád pociťovala tlak v podbřišku a píchání v močové trubici, moč byla posléze kontrolovaná dvakrát, naposled koncem září a byla v pořádku. Na urologii mi předepsali Uroxal, týden beru půl tablety dvakrát denně, mírně se situace zlepšila, ale stále to není ono. Při močení nic nepálí, moč udržím, jen ten tlak.... Může být můj stav výsledkem zánětu o prázdninách? Je možné že se močový měchýř stále dává do pořádku? Při předešlých zánětech jsem nic takového nepociťovala.Už nevím kudy kam, psychika je už na dně. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Vím, že podobná situace může být velmi nepříjemná a životní komfort komplikující, ale neklesejte na mysli. I když jde o nepříjemnou záležitost, nejde určitě o nic vážného nebo o něco, co by Vás mohlo ohrozit. Jistě může jít o dozvuk zánětu, přeci jen chvíli trvá, než se narušená sliznice zcela regeneruje. Teoreticky je možné i to, že se infekce vrátila nebo nebyla úplně vyléčena. Jste-li sexuálně aktivní, je také možné, že Vám infekci znovu předal Váš partner. Negativní výsledek moči není všeříkající. Mohl být kupř. ještě ovlivněn užíváním antibiotik. Přítomnost některých druhů bakterií (např. chlamydií) je navíc nutno testovat speciálními metodami. Doporučovala bych tedy ještě po nějakou dobu dodržovat režim vyššího příjmu tekutin (3 litry denně či více), udržujte se v teple, vynechejte vaginální sex či používejte bariérovou ochranu. Nekonzumujte příliš kořeněná a dráždivá jídla. Lze užívat přípravky z brusinek či lichořeřišnice (různé výrobky volně k zakoupení v lékárně). Dávku Uroxalu lze zvýšit na 5 mg (1 celá tableta) 2x denně. Pokud se potíže i přes tato opatření neupraví, nezbude, než zopakovat urologické vyšetření. Vhodná je také kontrola na gynekologii - i když potíže imponují jako močové, někdy může být přítomný zánět v gynekologické oblasti. Držím palce, ať se Váš stav brzy upraví. S pozdravem.

MUDr. Renata Lažanská
MUDr. Renata Lažanská

Specializace: Nefrologie
Pracoviště: IKEM, Klinika nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: