Cirhoza

Dobrý den. Mívám občasné bolesti v pravém podžebří. Chtěla jsem se zeptat zda můžu mít jaterní cirhózu, když před půl rokem jsem absolvolala vyšetření krve a ultrazvuk a vše bylo v pořádku, pouze GMT mírně zvýšené a to na 0,86. A ještě zda cirhóze jater musí vždy předcházet steatóza a zda by to bylo na ultrazvuku vidět. Dám si dva až třikrát týdně 5 deci kvalitního vína. Děkuji.

Odpověď odborníka:

Aleno, ultrazvukové vyšetření je poměrně citlivé na zjištění změn v jaterní tkáni a pokud bylo před 6 měsíci vše v pořádku, je velmi nepravděpodobné, že by se nyní o cirhózu jednalo. Nicméně jednoznačně lze stanovit tuto diagnosu pouze biopticky - odepráním malého vzorku tkáně. Steatosa jaterní není " předstupeň cirhózy, jedná se o "ztučnění" jater, které se může vyskytovat zcela samostatně. Citlivost jater na alkohol je individuální- u někoho se postižení jaterní tkáně vyvine rychleji i při menších dávkách, u někoho až později. Z kardiologického hlediska (příznivý vliv na srdce a cévy) je doporučená denní dávka pro ženy cca 1,5 dcl vína denně, ale u citlivějších jedinců nelze vyloučit negativní vliv na játra již u těchto dávek

MUDr. Hana Štětková
MUDr. Hana Štětková

Specializace: Kardiologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: