Cirhoza

Vážení, již si nevím rady s nemocí mé maminky. Před 14 dny ji hospitalizovali v Oblastní nemocnici Příbram s podezřením na ucpání žlučových cest. Později se ukázalo, že má cirhozu jater - nebyla prokázána žloutenka, alkoholismus je také vyloučen. Maminka byla léčena 6 dní antibiotiky, včera jí byla změněna. Dostávala plazmu a vitamín K, protože má minimální srážlivost krve. Vzorky byly odeslány do laboratoře v Praze. Dodnes lékaři nevědí, z čeho maminka onemocněla, ani tyto vzorky to neprokázaly. Maminka má žlutě zbarvenou kůži, je hodně oteklá, má prý v břišní dutině vodu, v moči má krev, je apatická, máme se připravit na nejhorší. Prodělala komplikované operace žlučníku (asi před 15 lety), gynek. operaci, operaci kýly a operaci nádoru mezi tlustým střevem a moč. měchýřem (asi před 3 lety), při poslední kontrole v listopadu měla výsledky v pořádku, měla prý skvrnku na játrech. Cožpak není možná konzultace s odborníky, nevím jestli se nebere v úvahu věk maminky - je jí 68 let. Prosím o radu, na koho se mám případně obrátit. Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, i v příbramské nemocnici jsou odborníci. Stav hospitalizovaného pacienta, tedy i Vaší maminky, se vždy probírá (konzultuje) na hlášeních, kde jsou přítomni všichni lékaři daného oddělení a ošetřující lékař si vždy může konsilium vyžádat, i v jiném zařízení (vzhledem k popsanému stavu maminky však její převoz kamkoli jinam by byl zřejmě nemožný, takže jedině by musel lékař odjinud přijet do Příbrami. Věřte tomu, že ošetřující lékaři jistě příčinu hledají - zeptejte se, co všechno již vyloučili a jaký plánují další postup, a že se v případě potřeby na dalšího kolegu obrátí nebo se na něj již obrátili, například v rámci odeslání vzorku jaterní tkáně na vyšetření na pražské pracoviště). Cirhóza jater může být kromě alkoholismu a různých hepatitid způsobena také nádorem, autoimunitním onemocněním, parazitárním onemocněním (u nás ale jen vzácně) a také se příčina nemusí vůbec podařit objasnit, bez ohledu na to, kde je pacient hospitalizován (tj.ani superspecializované a supermoderní pracoviště se superspecialisty nezaručuje, že se příčina nalezne). Teď je hlavně důležité, zda se stav lepší nebo ne a zda lze uvažovat o transplantaci jater (selhávají-li totálně játra, je to jediná léčba, která pacienta může zachránit, jinak selhaná nefunkční játra jsou neslučitelná se životem. Opět - zeptejte se oš.lékaře, co je pro maminku možné udělat). Pokud by transplantace jater nebyla možná (a vzhledem k popsanému stavu maminky a hlavně její anamnéze (potíže se žlučníkem, národ ve střevech..) je to daleko pravděpodobnější, než že by byla možná) a hlavně pokud se činnost jater nezlepší na podávané léčbě (a může se to klidně stát - ani ta nejlepší léčba nedokáže zachránit vše, bohužel stále nejsme všemocní), skutečně se připravte na nejhorší.

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: