Cirhoza jater

Dobrý den, omlouvám se za obsáhlejší dotaz. Je mi 40 let, poslední 4 roky jsem hodně pil alkohol, v posledních měsících i 0,5 tvrdého alkoholu denně, zpravidla po práci a večer. Závislý jsem se nikdy necítil, kdykoliv bylo potřeba den, pár dní, týden nepít, nebyl žádný problém ani s abstinenčními příznaky ani jinými projevy vysazení alkoholu. Rodina ani známí o mém pití neví, alkohol na mě příliš poznat není.Před asi 10 dny jsem přestal pít úplně, nepít mi žádný problém nedělá, prostě jsem cítil, že už to stačilo a že musím něco změnit. Nevedly mě k tomu žádné zdravotní problémy. Nicméně začal jsem se obávat, zda jsem si mohl za dobu pití poškodit nenávratně játra. Vím, že z takového dotazu je těžko soudit, ale po krátké době abstinence nechci jít na krevní testy, ty budou ještě určitě ovlivněné pitím z dřívějška. V tuto chvíli užívám drcený ostropestřec, vitamíny, začal jsem jinak jíst - vynechal pečivo, tuky,atd. Za týden jsem zhubl 3 kila, cítím se dobře, nic mě nebolí, popisované příznaky cirhozy nemám žádné, jen velké obavy. Mám dva dotazy - jsou mé obavy z cirhozy jater oprávněné? Jaká je podle Vás ideální době, po které by je měly játra po 4 letech pití zregenerovat, aby byly krevní testy vypovídající? Moc děkuji za odpověď. Petr

Odpověď odborníka:

Dobrý den, přijměte omluvu za pozdní zodpovězení. Vnímavost k alkoholu je velmi individuální, obecně jsou více senzitivní ženy. Někdo vyvine cirhózu po 4 letech denního nadužívání alkoholu (>35 g přepočteno na absolutní etanol), někdo do cirhózy nedospěje ani po více než 10 letech. Náchylnost se zvyšuje s přítomným onemocněním jater, ať už infekčním (žloutenka typu B nebo C) nebo třeba metabolickým. Cirhóza se vždy vyvíjí postupně, plně reverzibilní předstupeň je stadium tzv. steatózy (ztukovatění), kdy při úplné abstinenci játra zregenerují cca po 3 měsících. U steatohepatitidy (2. předstupeň cirhózy) trvá regenerace déle, ale také se poškození pokládá za vratné. Jakmile dojde ke steatofibróze (3. předstupeň), játra se pomalu přeměňují v jizvu, progrese do cirhózy je zpravidla nevyhnutelná, ale lze ji pomocí abstinence docela zásadně zpomalit. Cirhóza je stav irreverzibilní, dá se řešit pouze transplantací, kritéria zařazení na waiting list jsou však přísná. Jednotlivá stadia jsou rozlišitelná ultrazvukem. Vám bych doporučovala absolutní zanechání konzumace alkoholu, hepatoprotektiva s obsahem ostropestřce mají jen podpůrný efekt, zcela nejdůležitější je abstinence a úprava životního stylu, jakou jste zahájil. :-) Domluvte se s praktikem na provedení ultrazvuku břicha cca za 3 měsíce, od nálezu se pak bude odvíjet další postup, eventuelně odeslání k gastroenterologovi. Držím pěsti!

MUDr. Petra Koudelková
MUDr. Petra Koudelková

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Nemocnice Pelhřimov, oddělení vnitřního lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: