Cirhoza jater

Dobry den, muj deda (74 let) mel jit na gastroskopii kvuli polypum v zaludku a ve streve, na gastroskopii chodil opakovane, samozrejme pred zakrokem nepil a nejedl a zrovna bylo tropicke horko. Deda omdlel a byl hospitalizovan. TK mel 80/60, dlouhodobe se leci na nizky krevni tlak. Dale mu bylo zjisteno selhani jater a ledvin - child pugh C. Nasledovala diagnoza : pokrocila cithoza jater (alkoholicka cirhoza). Deda se nedotknul alkoholu jiz 7 let a nikdy zvlast nepil, pouze prilezitostne. Pribral 11 kg vody do bricha. Udajne mu nemuzou tu vodu odcerpat , protoze by mu selhalo srdce a mame cekat, jestli zabere nejaky lek (bohuzel nemam ted pred sebou jeho lekarskou zpravu a tak nevim presne jak se jmenuje), byl propusten do domaci pece. Chtela bych se zeptat, zda by nebylo na miste zkusit navstivit i jinou nemocnici ? neda se vode odcerpat po castech, aby to tolik nezatizilo srcde ? a jak je mozne , ze ma pokrocilou cirhozu jater, z niceho nic, pricemz mu jaterni testy pra videlne delali ?Dekuji, lekari v nemocnici, kde byl deda hospitalizova z neznamych duvodu odmitaji cokoliv k jeho diagnoze rict

Odpověď odborníka:

Milá Jano, začnu od konce Vašeho dotazu - příbuzní mají právo na informace o zdravotním stavu pacienta, pokud se on nevyjádří, že si nepřeje podávat informace někomu z rodiny. Jestli Vás odbyl ošetřující lékař, obraťte se na primáře. Případně Vám může informace na základě propouštěcí zprávy podat praktický lékař, anebo gastroenterolog, který bude dědečka dále léčit. Bez přesnějších informací se mohu vyjádřit jen obecně: voda v břiše se nevypouští vždy, ale jen když nesnesitelně tlačí a pacienta velmi obtěžuje (anebo z diagnostických důvodů). Je to proto, že při punkci je riziko infekce, že se tekutina do břicha stejně doplní často znovu a že pacient punkcí přijde o potřebné bílkoviny. Cirhoza jater má různé příčiny, není to jen alkoholismus, takže je možné, že dědeček opravdu má pokročilou jaterní cirhozu. Jaterní testy nemusí být u pokročilého onemocnění zvýšeny. Nyní bude potřebné, aby o dědečka pečoval gastroenterolog kvůli játrům a kardiolog nebo internista kvůli srdci - domluvte mu zatím ambulantní vyšetření, a kdyby lékaři naznali, že je potřebná hospitalizace, jistě by ho do nemocnice poslali. Držím palce.

MUDr. Markéta Macková
MUDr. Markéta Macková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka v Třebíči

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: