Cirhóza jater způsobená alkoholem

Dobrý den paní doktorko, ráda bych dostala nějakou informaci o možnostech a pravděpodobném vývoji nemoci u mého otce, který má od loňského roku diagnostikovanou cirhózu jater – způsobenou alkoholem. Nemohu s jistotou tvrdit, že za poslední rok vůbec nepil, ale vzhledem k jeho zdravotnímu stavu pít už ani nemohl, protože mu bylo zle. V současné době je hospitalizován. Asi 3 dny před hospitalizací jsem ho našla ve stavu, kdy byl "mimo". Mám podezření, že se jeho stav zhoršil ochutnávkou vlastní ořechovky, ačkoli se dušoval, že se nenapil. Nevím, jaké léky užíval (měl užívat), ale zjistili jsme, že před hospitalizací si 3 dny léky nevzal žádné. V současné době - po 10ti dnech hospitalizace je jeho břicho podstatně větší, kotníky a celé nohy oteklejší, kůže na nohou napjatá, přestože dostává dle ošetřujícího lékaře zvýšené dávky diuretik. Jeho váha vzrostla minimálně o 4 kg během pobytu v nemocnici. Včera a dnes mi připadalo, že jej občas něco nutí ke kašli a že má snahu ten kašel potlačit. Tvrdí, že ho nic nebolí, ale zakašlat pořádně si nedovolí - připadalo mi, že to zadržuje někdy i tím, že zadrží dech. Předevčírem upadl a poranil si obličej o postel - tvrdí, že zakopl. I když se ptám personálu, na co se máme připravit, nikdo mi nedal odpověď, jakou potřebuji. Vím, že je těžké dát nějakou prognózu, když případ neznáte podrobně, že je tam milion aspektů, které mohou vývoj nemoci značně ovlivnit. Jsem ale připravena na špatné zprávy a jsem si vědoma, že už je táta nejspíš ve stavu, kdy „stojí ve frontě na převozníka“. Nevím, jak nejlépe mu pomoci, aby ten čas, co mu tady ještě zbývá, zvládnul důstojně, bez vzteklých a obviňujících výpadů, že mě příště neposlechne a do nemocnice že už nepojede, že CHCE domů a tady že nebude. Prosím, zkuste mi poradit. Děkuji za Váš čas, vážím si služeb, které touto cestou poskytujete. S úctou Jarka

Odpověď odborníka:

Dobrý den - nesmírně si vážím Vašeho přístupu a vlastně vůbec způsobu, jakým hodnotíte tatínkův příběh. Je snadné druhého odsoudit, každý z nás přitom jistě zápasí s lecčím ve svém životě.. Cirhosa je onemocnění jater v zásadě velmi závažné, u každého pacienta je její průběh modifikován individualitou, celkovým stavem, přidruženými chorobami, životosprávou..Jde o obecnou reakci jaterní tkáně na různé poškozující faktory, jakousi nepovedenou snahou o výstavbu, která ale místo prospěchu nemocnému přináší komplikace. Myslím, že zdržovat Vás líčením anatomie a fysiologie není dobré.. Zasloužíte si určitě konsultaci ošetřujícího lékaře tatínka - bez znalosti jeho aktuálního stavu se pohybujete v nejistotě, nemůžete pak plnit funkci doprovázejícího tak, jak si přejete. Když se pokusím vžít do Vaší role, snažila bych se tátovi hlavně naslouchat, asi bych přijala "kritiku" za to, že se neodvážím zajistit péči v domácím prostředí.. Vzhledem k Vaší citlivosti a vnímavosti asi nebude těžké nabídnout sebe sama jako zpovědníka, člověka odpouštějícího,..

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Jíte v noci? Možná trpíte syndromem nočního přejídání
Články: Jíte v noci? Možná trpíte syndromem nočního přejídání
Trávíte v nočních hodinách...
Bolest břicha po jídle? Na vině může být slinivka!
Články: Bolest břicha po jídle? Na vině může být slinivka!
Běžné zažívací obtíže lidé...
Jak vyzrát na gynekologické záněty
Články: Jak vyzrát na gynekologické záněty
Infekce a záněty ženských...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Pět varovných příznaků mozkové mrtvice. Poznáte je?
Články: Pět varovných příznaků mozkové mrtvice. Poznáte je?
Z bezvědomí vás vytrhne...
Jak bojovat s menstruačními křečemi?
Články: Jak bojovat s menstruačními křečemi?
Bolesti při menstruaci zná...
Alergie může mít podobné příznaky jako nachlazení
Články: Alergie může mít podobné příznaky jako nachlazení
Přichází jaro a s ním...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Je libo drogu? Přes internet to jde i s donáškou až do domu
Močové kameny
Články: Močové kameny
Močové kameny, urolitiáza...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: