Čirý hlen v nose

Je mi 22 let a před dvěma lety se u mne začaly projevovat problémy s nosem. Omlouvám se za trochu amatérské výrazy, ale lépe svůj problém popsat neumím. Původně jsem problémům s nosem nevěnovala pozornost, ale po neurologickém vyšetření v souvislosti bolestmi hlavy (migréna) mě můj neulorog poslal na CT a tam mi byla mimo jiné zjištěna zvětšená sliznice v nose. Trápí mě permanentní rýma, ale ne běžného charakteru. Jedná se o čirý hlen, který mi ucpává nos. V podstatě bych jej přirovnala trochu k želé. Nemůžu nikam vyrazit bez kapesníku, protože neustále posmrkávám. Hlen mi často i stéká do krku, což mě pak dráždí ke kašli. Bylo mi doporučeno vyšetření na ORL, kde mi lékař předepsal myslím, že Nasonex, ale asi po půl roce užívání jsem jej přestala užívat (žádné zlepšení jsem nepociťovala a při smrkání se objevovalo malé množství krve). Šla jsem za jiným ORL specialistou se svým problémem a paní se mi vysmála, že na problémy s nosem se neumírá. Poté jsem ještě zkusila další ORL specialistku a tato lékařka mi doporučila vyšetření na alergologii, které bylo negativní. Alergolog mi řekl, že jde pravděpodobně o přecitlivělost sliznice na změnu teplot a doporučil mi nos vyplachovat slanou vodou (používám na to speciálně určenou konvičku). Můj problém to ale neřeší, nahromaděný hlen se vodou sice vypláchne najednou, ale jeho tvorbu to nesnižuje a neřekla bych, že jeho tvorba nějak souvisí s okolní teplotou. Nikdo zatím nevěděl, jak mě toho čirého hlenu v nose zbavit. Dost mě to omezuje (nemůžu naplno dýchat nosem a nikdy nesmím zapomenout kapesník). Nikdy mě žádné onemocnění, ani alergie netrápily. Občas pouze migréna (párkrát do roku, obvykle ale bývají období, kdy se vyskytne několikrát za sebou). Nekouřím, alkohol piji velmi zřídka a užívám hormonální antikoncepci třetím rokem. Mám zkusit vyhledat dalšího ORL specialistu, nebo se smířit s tím, že se už nikdy vysmrkávání hlenu nezbavím? Děkuji za jakoukoli radu.

Odpověď odborníka:

Milá Terezko, chápu Váš pocit beznaděje, je logický zvláště tam, kde nálezy jsou "negativní" a člověk se trápí dále. Myslím, že byste se měla pokusit pokračovat v péči tam, kde jste začala, bez pocitu obtěžování kohokoliv. Pokud předepsaný Nasonex nezabírá, měl by předepisující lékař od Vás získat zpětnou informaci o neúspěšnosti nastavené léčby. Žádný z lékařů by neměl být spokojen s nefysiologickým dýcháním /nosní obstrukce vede k dýchání ústy, které vylučuje žádoucí úpravu vdechovaného vzduchu v nosní dutině/. Vím, že jsem Vám mnoho neporadila, ale prosím, nevzdávejte se !

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: