Cisticka fibroza

Dobry den, chtela bych se zeptat, zda-li je mozne v pripade negativniho potniho testu, aby nasledne byla zjistena cisticka fibroza? Test udelan v prosinci 2010, syn ma stale dychaci obtize, silne zahleneni, hospitalizovan s laryngitidou a zapalem plic v nemocnici. Dekuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud přetrává silné zahlenění , tak je možné určitě test zopakovat, ale pokud hodnota chloridů v potu byla fyziologická, tak diagnosa cystické fibrosy je nepravděpodobná. Doporučovala bych pátrat i po jiných příčinách kašle - reflux, neléčená alergie, snížená pohyblivost řasinek v dýchacích cestách, astma, infekční etiologie, imunodeficit.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Cystoskopie
Články: Cystoskopie
Cystoskopie je endoskopické...
Díky pravidelnému dárcovství krve zjistili panu Jaroslavovi rakovinu včas
Je vám padesát? Nejvyšší čas na změnu jídelníčku!
Články: Je vám padesát? Nejvyšší čas na změnu jídelníčku!
Některé rizikové faktory a...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Peptický vřed žaludku a dvanáctníku
Články: Peptický vřed žaludku a dvanáctníku
Žaludeční vředy jsou v...
Antivirotika snižují riziko zápalu plic u dětí
Články: Antivirotika snižují riziko zápalu plic u dětí
Chřipka ve většině případů...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: